Kabinet verwijst compromis EU-begroting naar prullenbak
Het Nederlandse kabinet verwijst het nieuwe voorstel voor de EU-meerjarenbegroting naar de prullenbak, blijkt uit een brief van minister Stef Blok aan de Tweede Kamer. Daarmee kan Nederland de borst natmaken voor een lastig overleg in Brussel.
Komende donderdag wordt de meerjarenbegroting van de Europese Unie besproken door de EU-leiders. Het gaat dan om het geld dat de EU kan uitgeven tussen 2021 en 2027, en om hoe dat wordt opgehaald.
De Europese Commissie, het parlement en veel lidstaten willen dat er meer geld beschikbaar komt. Daarvoor heeft voorzitter van de Europese Raad Charles Michel afgelopen vrijdag een nieuw voorstel gedaan.
2 miljard is te veel
'Het kabinet waardeert de poging' van Charles Michel om een compromis te bereiken, schrijft Blok. Maar voor Nederland is dit 'niet de weg naar overeenstemming', aldus de minister. De jaarlijkse afdracht zou in 2027 op basis van de eerste berekeningen toenemen met ongeveer 2 miljard euro.
Dat is te veel voor Nederland, zegt Blok. Nederland wil juist minder afdragen aan Brussel. Blok hoopt dat de meerjarenbegroting kleiner kan worden. Ook wil hij een 'substantiële permanente korting' voor Nederland, anders wil het kabinet niet akkoord gaan.
1095 miljard
In het nieuwe voorstel wordt het 'totaalplafond', het maximale bedrag dat de Commissie in de komende zeven jaar kan uitgeven, op 1095 miljard euro gesteld. Dat is 1,074 procent van het gezamenlijk inkomen van de 27 EU-lidstaten.
Nu gaat het om maximaal 1 procent van het gezamenlijk inkomen van de 28 lidstaten, met een totaal van 1000 miljard euro tussen 2014 en 2020. De Europese Commissie stelde voor om dat op te hogen naar 1.135 miljard euro, het Europees Parlement dacht aan een bedrag van 1300 miljard euro.
Vijf nettobetalers verzetten zich
Nederland staat niet alleen in het verzet tegen een grotere begroting. Ook Duitsland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk willen minder betalen. De landen zeggen dat, omdat het VK is vertrokken, de begroting omlaag moet en kan.
Sebastian Kurz, de premier van Oostenrijk, dreigde zelfs met een veto tegen het nieuwe meerjarenbudget. Alle Europese lidstaten moeten akkoord gaan met de nieuwe begroting. Komende donderdag wordt daarover vergaderd. De kans is groot dat er meer tijd moet worden gereserveerd voor overleg over de begroting.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.