Begroting

Jij betaalt 282 euro voor de EU - dit is waar het naartoe gaat

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© iStockJij betaalt 282 euro voor de EU - dit is waar het naartoe gaat
RTL

Verhitte discussies in Brussel deze maand: dit jaar wordt een nieuwe begroting gemaakt voor de komende 7 jaar. Wat de EU betreft moet er geld bij komen, ten opzichte van de vorige begroting: in totaal 1279 miljard euro voor 7 jaar. Maar daar is onder meer Nederland het niet mee eens.

Woensdag werd Rutte nog naar Brussel gehaald voor een gesprek met EU-president Charles Michel. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, zou het budget juist omlaag moeten, vindt Nederland. Op 20 februari komen alle regeringsleiders bij elkaar om te discussiëren over de nieuwe begroting.

Rutte houdt poot stijf over EU-afdracht: 'Er zijn grenzen'
Lees ook

Rutte houdt poot stijf over EU-afdracht: 'Er zijn grenzen'

Hoeveel is dat budget?

Een dikke biljoen euro voor 7 jaar, oftewel ruim 180 miljard per jaar, dat is een boel geld. Maar vergeleken met wat landen zelf uitgeven, valt het mee. Alleen al Nederland heeft een jaarlijks budget van zo’n 300 miljard.

Dus hoeveel betalen wij aan dat budget? In 2018 betaalde Nederland 4,84 miljard euro aan de EU. Dat is 282 euro voor elke Nederlander.

Daarnaast int Nederland ook belasting voor de EU. Het gaat dan om invoerrechten voor producten die via Nederland Europa binnenkomen. Hierdoor ging in 2018 nog eens 2,5 miljard naar de EU.

Wat betalen andere Europeanen?

Hoeveel een land bijdraagt aan het budget van de EU hangt af van hoe rijk een land is. In 2018 was het budget van de EU gemiddeld 238 per Europeaan. Maar de bedragen verschillen flink per land. Nederland zit dus iets boven het gemiddelde met 282 euro per inwoner.

Luxemburgers betalen het meest, bijna 600 euro per inwoner, gevolgd door Ierland (483 euro) en Denemarken (438 euro). Bulgaren zijn een stuk armer en dragen het minst bij per inwoner,  69 euro. Vlak daarboven staan Roemenen (85 euro) en Kroaten (100 euro).

Waar gaat het heen?

De EU geeft dat geld natuurlijk ook uit. Maar waaraan? Dit is hoe 'jouw' 282 euro in 2018 besteed werd:

Het grootste deel ging naar landbouwsubsidies. Hier ging per Nederlander 109 euro aan op. Een andere grote post is het ondersteunen van arme regio’s in met name Oost-Europa. Dit kostte 50 euro.

Ook veel wetenschappelijk onderzoek wordt door de EU gesteund. Zo ging er 21 euro per inwoner naar het Horizon 2020-programma, waar allerlei onderzoek mee wordt gesubsidieerd. Ook ging er bijvoorbeeld 1,90 euro naar het satellietprogramma Galileo, de Europese variant van GPS.

Aan de administratiekosten van de EU betaalt Nederland 17,40 euro. Hiervan worden alle kosten betaald die de EU maakt voor bijvoorbeeld gebouwen, of de salarissen van EU-ambtenaren en parlementsleden.

Wat betaal jij waarvoor?

Druk op een bubbel om de bedragen te zien of druk twee keer om in te zoomen. Bedragen op basis van 282 euro per Nederlander.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Werkt de tool niet goed? Open in een nieuw tabblad.

Terug naar Nederland

Van dat geld komt ook een deel in Nederland terecht. In 2018 werd er bijna 2,5 miljard euro aan Europees geld in Nederland besteed. Trek je dit af van het bedrag dat Nederland betaalt, dan draagt elke Nederlander netto nog 138 euro per jaar af aan de EU.

Van het geld dat de EU aan Nederland geeft, gaat het grootste deel naar wetenschappelijk onderzoek: hier werd bijna een miljard aan uitgegeven. Ook naar landbouwsubsidies gaat veel EU-geld, in 2018 was dat 850 miljoen euro.

 

Lees meer over
Europese UnieEuropese CommissieOverheidsfinanciënEconomieBegroting