'Dwangarbeid Oeigoeren bij merken als Nike en Apple'
Tienduizenden Oeigoeren worden gedwongen tewerkgesteld in Chinese fabrieken die werken voor grote internationale merken. Volgens een rapport gaat het om 83 grote merken, zoals Nike, Apple, Puma en Zara.
Uit een Australisch onderzoeksrapport blijkt dat er de afgelopen drie jaar minstens 80.000 mensen zijn afgevoerd naar fabrieken. Een deel van hen zou rechtstreeks uit strafkampen zijn gehaald.
Het rapport heet 'Oeigoeren te koop'. De onderzoekers schrijven dat de dwangarbeid 'een nieuwe fase in de constante Chinese overheidsrepressie' van Oeigoeren is.
De Oeigoeren
De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in het westen van China. Ze worden door China gewantrouwd omdat sommigen een eigen staat willen. Veel Oeigoeren hebben zich aangesloten bij jihadistische groepen die in Syrië vechten.
China heeft naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren opgesloten in concentratiekampen.
Velen van hen zijn alleen maar gevangen gezet omdat ze een hoofddoek dragen, hebben gebeden of contact hebben met het buitenland. Gevluchte Oeigoeren en mensenrechtenorganisaties vertellen dat de gevangenen worden gehersenspoeld en gemarteld.
Het is voor de Oeigoeren 'extreem moeilijk' om het werk te weigeren of te ontsnappen, schrijven de onderzoekers: ze lopen constant het risico om weer gevangen te worden gezet.
De fabrieken waar de Oeigoeren tewerkgesteld zouden worden, zijn volgens het rapport actief voor grote merken. Onder meer Apple, BMW, Huawei, Nike, Samsung, Sony en Volkswagen worden genoemd.
Online advertenties
Online wordt er openlijk met de 'door de overheid gesponsorde arbeid' geadverteerd. In februari 2019 verscheen er bijvoorbeeld een advertentie met 'opgeleide, veilige en betrouwbare' arbeiders uit de provincie waar de Oeigoeren wonen. Daarnaast staat een karikatuur van twee dansende Oeigoeren in traditionele klederdracht.
Een andere advertentie prijst de arbeiders uit de Oeigoeren-provincie aan: 'een semi-militaire managementstijl, ze kunnen zware omstandigheden verdragen'. De minimale afname is 100 arbeiders.
Toch zijn de merken volgens de onderzoekers 'mogelijk niet op de hoogte' van de mensenrechtenschendingen. Ze worden in het rapport opgeroepen om een onderzoek te starten.