Dit is waarom vrouwen langer leven dan mannen
Mannen leven niet alleen korter dan vrouwen vanwege hun gedrag, maar ook vanwege genetische aanleg. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. "Het is een vooruitgang in het onderzoek naar veroudering", reageert een deskundige.
Bij veel diersoorten bestaat een groot verschil in levensduur tussen mannen en vrouwen. Waar bij mensen vrouwen langer leven dan mannen, is dat bij vogels en vlinders precies andersom.
Levens verlengen
Waarom? Dat is afhankelijk van geslachtschromosomen, schrijven onderzoekers van de Universiteit van New South Wales, Australië. "Deze resultaten zijn een grote stap in onderzoeken over levensverwachtingen, die kunnen wijzen op manieren om levens te verlengen", laten de onderzoekers weten.
Geslachtschromosomen
Chromosomen bevatten het DNA van een levend wezen. Elke diersoort heeft een andere hoeveelheid chromosomen, maar bijna elk soort heeft twee geslachtschromosomen. Deze bepalen of het dier een mannetje of een vrouwtje is.
Zo hebben vrouwelijke zoogdieren twee dezelfde geslachtschromosomen, die we X-chromosomen noemen (XX). Mannelijke zoogdieren hebben een X-chromosoom én een Y-chromosoom (XY), twee verschillende dus.
Bij onder andere vogels is dit precies andersom: daar hebben mannetjes twee gelijke geslachtschromosomen (ZZ) en vrouwtjes twee verschillende geslachtschromosomen (ZW).
Dieren met twee verschillende geslachtschromosomen zouden kwetsbaarder zijn voor genetische afwijkingen. Dit kan volgens het onderzoek leiden tot een kortere levensduur.
Grootschalig
De Australische universiteit nam 229 diersoorten onder de loep en trok de conclusie dat het geslacht met twee dezelfde geslachtschromosomen gemiddeld 17,6 procent langer leeft dan het andere geslacht met twee verschillende chromosomen. Ter vergelijking: de meeste leeuwinnen zullen langer leven dan de leeuwen.
Dit idee bestaat al een tijdje onder onderzoekers, maar het is nu voor het eerst grootschalig onderzocht. "Daar waar eerdere onderzoeken alleen keken naar een paar diersoorten, keken we in dit onderzoek naar zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën, kakkerlakken, sprinkhanen, vlinders en nog meer soorten", schrijft de universiteit.
Tussen de levensduur van het mannelijke en vrouwelijke geslacht bestaan grote verschillen. Bij soorten als vlinders en vogels waar mannetjes twee dezelfde geslachtschromosomen hebben, leven de mannen gemiddeld 7,1 procent langer dan de vrouwtjes. Maar bij de meeste zoogdiersoorten waar vrouwen twee dezelfde chromosomen hebben, leven vrouwen gemiddeld 20,9 procent langer.
Kleine vooruitgang
Andere factoren spelen ook een rol in levensduur. Dat beaamt ook verouderingsexpert David van Bodegom tegen RTL Nieuws. "De uitkomsten van het onderzoek zijn interessant, maar mannen en vrouwen verschillen op veel meer gebieden dan alleen chromosomen. Het is maar een kleine vooruitgang in onderzoeken naar veroudering."
De algemene levensverwachting stijgt, geeft Van Bodegom aan. "Vrouwen gaan meer werken en mannen worden gezonder. De verschillen tussen de geslachten worden sowieso kleiner."
Levensverwachting Nederlanders
De levensverwachting van Nederlanders was bij geboorte in 2018 80,2 jaar voor mannen en 83,3 jaar voor vrouwen, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hoe ouder we worden, hoe kleiner de verschillen in levensverwachting, zegt het CBS.