Protest tegen lockdown VS: 'We raken onze vrijheid kwijt door corona'
Duizenden Amerikanen gaan al dagen de straat op om te pleiten voor het heropenen van de economie. Nu veel staten al een maand in lockdown zijn, eisen demonstranten dat de maatschappij terugkeert naar normaal. "Ik zit hier zonder inkomsten en zonder zicht op wanneer ik weer aan het werk kan", zegt een van hen.
Al toeterend en met protestborden laten Amerikanen door het hele land van zich horen. Ze zijn de lockdown beu. Op sommige plaatsen verzamelden honderden mensen zich afgelopen weekend, vaak niet op gepaste afstand. "We raken onze vrijheid kwijt", scanderen ze. Volgens deze demonstranten rijmt een lockdown niet met het Amerikaanse ideaal van individuele vrijheid.
Grote werkloosheid
Onder het motto 'heropen Amerika', pleiten demonstranten ervoor dat winkels en bedrijven weer open mogen, en dat mensen gewoon samen op straat mogen zijn. Velen maken zich zorgen om de economie. Eén op de zeven mensen in Amerika's beroepsbevolking zit zonder werk. De telefoonlijnen bij de uitkeringsinstantie zijn overbelast.
Verder merkt niet iedereen het leed dat de coronacrisis met zich meebrengt. In sommige staten valt de uitbraak mee. Vooral in grote steden raken veel mensen besmet. Sommige inwoners van plattelandsgebieden vinden daarom dat de maatregelen in hun omgeving versoepeld moeten worden. Al zijn deze mensen in de minderheid.
Onenigheid
De onenigheid tussen de twee kampen was afgelopen weekend goed te zien in Denver. Al toeterend reden honderden demonstranten door het centrum van de stad. Dat leidde tot vreedzame confrontaties met tegendemonstranten. Een aantal zorgmedewerkers ging op straat staan om de auto’s tegen te houden. Het leverde bijzondere beelden op van demonstranten in directe confrontatie met de mensen die de coronacrisis van dichtbij meemaken.
De medische adviseurs van president Donald Trump zijn van mening dat staten hun economie pas weer mogen openen als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo moet het aantal besmettingen eerst 14 achtereenvolgende dagen afnemen.
Ander geluid
Aanvankelijk schaarde Trump zich achter zijn adviseurs. Maar hij laat nu ook een ander geluid horen. Op Twitter pleit de president voor het 'bevrijden' van bepaalde staten, maar in twee van die staten is er juist sprake van een heftige uitbraak. Ook neemt Trump het op voor de demonstranten. Hij noemt het 'geweldige mensen die zich netjes aan de afstandsregels houden'. Maar als je kijkt naar beelden van die protesten, zie je dat juist veel mensen hutjemutje staan.
De demonstraties hebben duidelijk een politieke lading. Het besluit of een staat weer opengaat, ligt niet bij de president, de gouverneurs van individuele staten hebben deze bevoegdheid. Trump kan het zich politiek gezien veroorloven om het op te nemen voor de demonstranten. Die dragen vaak Trumpvlaggen met zich mee en zijn grotendeels aanhangers van de president.
Demonstranten roepen dat de lokale overheid niet het recht heeft om hun vrijheden af te nemen. Maar daar gaat het helemaal niet om, zegt gouverneur Phil Murphy van New Jersey. "Met alle respect, iedereen die denkt dat wij dit doen om mensen hun vrijheid af te pakken, kijkt niet naar de informatie die wij hebben. Wij doen dit om mensenlevens te redden."