5 vragen beantwoord

Coronabrandhaard Verenigd Koninkrijk: we horen er weinig over en dit is waarom

Door Julius Patty··Aangepast:
© Joel van HoudtCoronabrandhaard Verenigd Koninkrijk: we horen er weinig over en dit is waarom
RTL

Het Verenigd Koninkrijk is sinds enkele dagen de grootste coronabrandhaard van Europa. Toch blijven beelden van wanhopig ziekenhuispersoneel of geteisterde verpleegtehuizen, zoals in Spanje en Italië, uit. Correspondent Anne Saenen geeft antwoord op vijf prangende vragen over het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk.

1. Het Verenigd Koninkrijk heeft qua aantal doden Italië ingehaald, maar we horen er weinig over. Hoe kan dat?

"Vanuit het Verenigd Koninkrijk hoor je geen noodoproepen, zoals we die vanuit Italië hoorde. De Britse regering richtte, vlak na het afkondigen van de lockdown, veldhospitalen op in de grote steden Manchester, Birmingham en Londen. Het ExCel conferentiecentrum in Londen, bijvoorbeeld, werd in een razend tempo omgetoverd tot een ziekenhuis met vierduizend bedden."

Evenementenhal ExCel in Londen werd omgetoverd tot noodziekenhuis.© Zuma Press
Evenementenhal ExCel in Londen werd omgetoverd tot noodziekenhuis.

"Maar er is de afgelopen weken nauwelijks gebruik van gemaakt. Sterker nog, het ziekenhuis neemt op dit moment geen patiënten meer aan, omdat de bestaande ziekenhuizen het aantal coronapatiënten zelf aankunnen."

2. Toch zijn er in het land meer dan 31.000 doden geregistreerd. Er zijn inderdaad geen dramatische beelden zoals in Italië. Zijn die er dan helemaal niet of is er een andere verklaring voor?

"Er zijn waarschijnlijk verschillende verklaringen voor, maar de precieze oorzaak moet nog worden onderzocht. Wat in ieder geval belangrijk is om te onthouden, is dat het dodental van verschillende landen naast elkaar leggen, appels met peren vergelijken is."

"Het Verenigd Koninkrijk heeft ten eerste namelijk meer inwoners dan Italië. En alleen overleden patiënten die positief getest zijn op corona, worden in de telling opgenomen. Hoeveel er getest wordt, verschilt per land. Sinds afgelopen week, bijvoorbeeld, telt Groot-Brittannië niet alleen de coronadoden in ziekenhuizen, maar ook de overledenen in verzorgingstehuizen mee. Dat gebeurt in Italië niet overal.

Het allerbelangrijkste is de verspreiding. De helft van alle coronadoden in Italië overleed in Lombardije. In Londen overleed minder dan één vijfde van het landelijk aantal coronadoden. En dat terwijl de twee gebieden ongeveer hetzelfde aantal inwoners hebben."

3. Waardoor heeft het Verenigd Koninkrijk eigenlijk zo'n hoog dodental?

“We weten dat de grootste coronabrandhaard van het Verenigd Koninkrijk de hoofdstad was. Logisch, want Londen is een wereldstad met een internationale bevolking. Hier zijn tot nu toe meer dan 5000 patiënten overleden. Half april overleden er in Londen drieënhalf keer zoveel mensen als normaal tijdens dezelfde periode."

"Inmiddels lijkt Londen over de eerste piek van de crisis heen. De verspreiding van het virus vindt op dit moment plaats in de regio de Midlands en het noordwesten van Engeland. Wat wel opvalt is dat er de laatste tijd een enorme toename is van het aantal coronadoden in verzorgingstehuizen. Wat daar precies de oorzaak van is, is niet duidelijk."

4. Wat vinden de Britten van het hoge dodental? Zijn ze tevreden met de aanpak van premier Johnson?

"Sinds het begin van de coronacrisis is de populariteit van Boris Johnson alleen maar toegenomen. De premier heeft vanaf het begin van de crisis gezegd dat hij de maatregelen neemt die passen bij de situatie waarin het land verkeert. De Britten lijken hem daarop te vertrouwen."

De Britse premier Boris Johnson heeft het coronavirus. Dat heeft hij bekendgemaakt in een video op zijn Twitter-account. Hij vertoonde milde symptomen en na het nemen van een test bleek dat hij besmet is, vertelt hij.

"Het feit dat hij zelf besmet raakte met corona en op de intensive care belandde, maakt hem in de ogen van veel Britten alleen maar menselijker. Niemand staat klaarblijkelijk boven het virus, zelfs niet de premier."

5. Vanavond houdt de premier een persconferentie. Wat kunnen we verwachten?

"Groot-Brittannië ging een week later in 'lockdown' dan Nederland. Er werd aangekondigd dat de scholen zouden sluiten, kort daarop volgden winkels en restaurants. Met uitzondering van supermarkten en drogisten, natuurlijk. Je mag je huis alleen verlaten voor boodschappen, medische zorg en een uur sporten per dag, met of zonder gezinsleden. 

De Britten kijken nu reikhalzend uit naar het versoepelen van de maatregelen. Er doen allerlei geruchten de ronde. Scholen zouden vanaf juni langzaam weer opengaan, het zou weer mogelijk worden vrienden in de buitenlucht te ontmoeten en er mag misschien meerdere keren gesport worden per dag."

"De regering probeert de verwachtingen te temperen. Het versoepelen van de maatregelen zou, gezien de ernst van de crisis in het Verenigd Koninkrijk, nog wel eens tegen kunnen vallen."

Waarschuwingssysteem

Britse media schrijven daarnaast dat de regering waarschijnlijk een waarschuwingssysteem in het leven roept, vergelijkbaar met het huidige systeem om het risico op terreuraanslagen aan te geven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van vijf niveaus. Groen, level 1, betekent dat het coronavirus geen gevaar vormt en rood, level 5, geeft het allergrootste risico aan.

Johnson zegt naar verwachting dat Engeland nu in niveau 4 zit, maar dat het land zich richting niveau 3 beweegt. Of dat klopt, wordt vanavond rond 20.00 uur Nederlandse tijd bekend.

Alleen Engeland 

Alles wat premier Johnson vanavond bekendmaakt geldt uitsluitend voor Engeland. Wales, Schotland en Noord-Ierland hebben zelf de bevoegdheid de coronamaatregelen voort te zetten of aan te passen. Johnson hoopt dat de andere delen van het koninkrijk wat betreft het gebruik van het nieuwe waarschuwingssysteem Engeland zullen volgen.

Lees meer over
Anne SaenenCoronavirusGroot-Brittannië