Overal borden met 'Defund the police', dit wordt ermee bedoeld
Defund the police. Oftewel: geen geld meer naar de politie. Je ziet de leus steeds vaker tijdens de protesten in de Amerikaanse straten. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? En waar moet het geld dan heen? Zes vragen aan correspondent Erik Mouthaan.
1. Wat bedoelen de demonstranten met 'Defund the police'?
Mouthaan: "Nadat meerdere keren is gebleken dat er geweld wordt gebruikt door de politie, willen demonstranten dat er minder of zelfs helemaal geen geld meer gaat naar de politie. Wat je daarvooor moet weten is dat er in Amerika heel veel geld naar de politie gaat. In de stad New York wel 6 miljard dollar per jaar."
De agenten worden goed betaald, gaan na 20 jaar met pensioen, er wordt gewoon goed voor ze gezorgd. Dat is terecht, want ze beschermen en verdedigen mensen. Maar het beeld dat de politie heel erg belangrijk is, begint te kenteren."
2. Maar waar moet het geld dan heen?
"Het klinkt natuurlijk heel vreemd, geen geld meer naar de politie. De activisten willen ook niet dat er helemaal geen bescherming meer is voor burgers. Ze willen het alleen op een andere manier inrichten. Ze pleiten er bijvoorbeeld voor dat er geen agenten naar drugsverslaafden gaan, maar mensen die gespecialiseerd zijn in verslaafdenzorg, en dat er buurtwerkers naar dakloze mensen gaan. Nu is dat meestal een agent met een wapen. Dan breng je al snel het element van geweld in het spel, vinden de actievoerders.
Wat ook vaak blijkt is dat bij de arrestaties die misgaan de verdachte verward was. Daar moet je geen agent naartoe sturen, zeggen ze, maar een persoon die daar verstand van heeft. De activisten willen dus niet dat er niks meer wordt gedaan aan een veilige samenleving, maar het moet op een slimmere manier."
3. En komt er dan niet juist veel meer criminaliteit als je geld bij de politie weghaalt?
"Je moet kijken naar het doel. Bij de politie is dat: misdaad tegengaan. Maar het doel kan ook zijn om de problemen in de kiem smoren. Heel veel mensen die vaker de fout in gaan, hebben onderliggende problemen. Dakloosheid, verslaving, noem het maar op. Als je die problemen aanpakt, heb je minder overlast.
Daar komt nog bij dat het ook een doel is om het geweld van de politie te beteugelen. Jarenlang was het beeld: de politie is geweldig. Vooral witte mensen dachten er zo over. Maar zwarte mensen zien de politie als een bedreiging."
4. Het is niet helemaal een nieuwe term, toch?
"Nee, na de schietpartij in Ferguson in 2014 zagen we de leus ook. Toen werd de zwarte man Michael Brown doodgeschoten. Maar nu is het veel massaler. Ik heb het niet eerder zo breed gehoord, en het is helemaal voor het eerst dat politici de kreet overnemen."
5. Politici ook dus, is het mogelijk dat het ook echt gaat gebeuren?
"Het is natuurlijk de vraag of het écht gaat gebeuren, maar in Minneapolis is er nu sprake van. Ze hebben daar gezegd dat ze geld weg willen halen bij de politie. De burgemeester van New York heeft ook gezegd dat hij dat wel wil. Maar toch: de vakbonden van de politie zijn erg machtig. Ze kopen zelfs reclametijd waarin kritisch wordt gesproken over politici die het niet met hen eens zijn. Het is dus de vraag of dit echt kans van slagen heeft."
6. Trump roert zich ook in de discussie, hoe zit dat?
"Ja. Trump zegt ten onrechte dat zijn concurrent Joe Biden al het geld weghaalt bij de politie én bij het leger. Hij profileert zich nu meer dan ooit als de president die gaat voor orde en gezag. Hij tweet ook iedere dag: LAW AND ORDER. Hij zegt dat Biden het niet opneemt voor de samenleving.
Ik denk dat hij hier succes mee kan hebben. Veel mensen hebben kritiek op de manier waarop hij is omgegaan met de coronacrisis. Hij krijgt de mensen die nu twijfelen op deze manier misschien wel bij hem terug. Hij springt op een onderwerp dat kenmerkend is voor republikeinen."