Hongkong start gigantische testoperatie coronavirus, zorgen over privacy
Met amper 5000 bevestigde gevallen lijkt het coronavirus onder controle in Hongkong. Toch begint er vandaag een enorme testoperatie in de miljoenenstad. Die is opgezet door China en moet er in twee weken tijd voor zorgen dat miljoenen inwoners zich laten testen. Activisten vrezen dat het een manier is om massaal privacygevoelige informatie te verzamelen.
Hongkong hoopt dat de hele bevolking van de stad zich de komende twee weken laat testen. Om dat met ruim 7 miljoen inwoners te kunnen realiseren, wordt de testcapaciteit volgens de autoriteiten flink opgekrikt.
Een van hen is Danny Lee, die zich samen met 615.000 andere inwoners inschreef voor de gratis coronatest. En het was hem niet meegevallen. "Het doet echt pijn", zei hij na afloop.
De verslaggever van een Hongkongs krant filmde hoe hij zich als een van de eersten liet testen:
Geen pretje
"De tranen rolden over mijn wangen", zegt Lee na de coronatest. Toch hebben de meeste andere testpersonen volgens hem weinig last van de wattenstaafjes die de neusgaten en de keel in moeten.
Het testprogramma wordt op meer dan 140 plekken uitgerold. Autoriteiten hopen op die manier het coronavirus en de verspreiding ervan goed in kaart te kunnen brengen.
Zorgen om data
Maar dat China achter die opschaling zit, baart inwoners zorgen. Zo zou het een manier van de Chinese overheid zijn om massaal DNA te verzamelen van inwoners. Iets waar Joshua Wong, een van de voorvechters voor een autonoom Hongkong, via Twitter voor waarschuwt.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook de vakbond van gezondheidsmedewerkers raadt mensen af om zich nu te laten testen. Het zou geen effectieve manier zijn om een opleving van het virus tegen te gaan.
Peking blij maken
Focussen op mensen met klachten of die bij besmette personen in de buurt zijn geweest is volgens de organisatie veel effectiever. Zo worden er volgens hen nu veel tests onnodig verspild.
"Ze doen er nu alles aan om Peking blij te maken", aldus vakbondsleider Winnie Yu onlangs op een persconferentie. "Het politieke belang wordt boven alle andere belangen gezet."
In kaart brengen
Dat China een enorm testprogramma in Hongkong uitrolt is volgens hen zorgelijk gezien de recente ontwikkelingen. Zo stelde Peking afgelopen juni een omstreden veiligheidswet in die de zelfbeschikking van het al decennialange autonome Hongkong aantast.