'Zorgsector in financiële problemen door coronacrisis'
Veel Nederlandse zorginstellingen raken in financiële problemen door de gevolgen van de coronacrisis. Winstmarges kelderen en het ziekteverzuim loopt op. Veel instellingen zouden niet genoeg financiële buffers hebben om de klappen op te vangen.
Dat blijkt uit de Zorgbarometer, die elk jaar wordt gepubliceerd door accountants- en adviesbureau EY. Daarover schrijven NRC en NOS. "We verwachten dat veel instellingen dit jaar met de bank in gesprek moeten", vertelt adviseur Ralph Poulssen van het adviesbureau aan het NRC.
Winstmarges
Het voornaamste probleem is dat de winstmarges van zorginstellingen voor het derde jaar op rij zijn gedaald. In 2017 was de gemiddelde winstmarge nog 1,73 procent, vorig jaar was dat teruggelopen naar 1,46 procent.
Het adviesbureau baseert zich op de jaarverslagen van ruim 450 Nederlandse zorginstellingen. Het gaat onder meer om ziekenhuizen, zelfstandige klinieken, gehandicaptenzorg- en ouderenzorginstellingen.
Financiële buffers
Sommige instellingen hebben niet genoeg financiële buffers om de klappen van de huidige crisis op te vangen, vrezen de onderzoekers. Vorig jaar was al duidelijk dat de buffers van een aantal instellingen slonken.
Toen zei Rob Leensen, zorgexpert bij EY, tegen RTL Nieuws: "Er zijn nog wel buffers, maar die zijn een keer op. Je kan niet eindeloos vastgoed gebruiken of van je buffer op de bank gebruik blijven maken."
Toch zullen de meeste instellingen de crisis wel overleven, denken de onderzoekers.
"Het zijn met name de aanhoudende gunstige ontwikkelingen op vastgoedgebied die de instellingen nu financieel gezond houden", zegt Leensen er nu over tegen het NRC. Daarnaast lijken zorginstellingen minder investeringen te doen. "Ook daardoor vallen de kapitaallasten lager uit. Maar dat voordeel gaat vaak linea recta op aan personeelskosten."
Hoge personeelskosten
De personeelskosten zijn flink hoger omdat veel zorginstellingen extern duurder personeel in moeten huren. Zorginstellingen kampen daarnaast ook met hoog ziekteverzuim (van 6 procent), schrijft de NOS op basis van het rapport.
De verwachting is dat het ziekteverzuim door de coronacrisis dit jaar nog verder op zal lopen. De onderzoekers stellen dat ziekenhuizen hard zijn geraakt door corona, maar het omzetverlies via bijzondere regelingen vrijwel geheel krijgen gecompenseerd. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor de psychiatrie en de jeugdzorg.