Bom onder onderhandelingen

'Britse regering wil af van eerder gemaakte brexitafspraken'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Getty'Britse regering wil af van eerder gemaakte brexitafspraken'
RTL

De Britse regering werkt aan een wetsvoorstel dat eerder gemaakte brexitafspraken teniet zal doen. Daarmee legt de regering van Boris Johnson een bom onder de huidige onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord.

Dat melden drie anonieme bronnen aan de Financial Times. Zij vertellen aan de krant dat gemaakte brexitafspraken door de nieuwe wetgeving juridisch 'overschreven' worden. Het zou onder meer gaan om afspraken over staatshulp voor bedrijven en douanecontroles aan de Noord-Ierse grens.

Noord-Ierse grens

Een van de bronnen zegt dat de stap 'duidelijk en bewust' de gemaakte afspraken over het voorkomen van een harde grens bij Noord-Ierland zal ondergraven. Het Britse wetsvoorstel wordt volgens de bronnen later deze week openbaar gemaakt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vorig jaar oktober bereikten de Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië een akkoord over de voorwaarden voor het Britse vertrek uit de EU. Zo kwamen ze overeen dat er geen harde grens met Noord-Ierland zou ontstaan.

Handelsovereenkomst

Groot-Brittannië verliet de EU begin dit jaar, maar houdt zich voorlopig nog aan de Europese afspraken. Londen en Brussel onderhandelen intussen over een handelsovereenkomst, maar die onderhandelingen zitten muurvast.

In een verklaring die gisteren door het kantoor van premier Boris Johnson naar buiten is gebracht staat dat Johnson vandaag aan de EU mededeelt dat 15 oktober wat hem betreft de deadline is voor het sluiten van een akkoord over een toekomst met de EU. Die moet dan ingaan vanaf 31 december.

Brexit-onderhandelingen opnieuw op scherp: mislukking handelsdeal dreigt
Lees ook

Brexit-onderhandelingen opnieuw op scherp: mislukking handelsdeal dreigt

"Als we het tegen die tijd niet eens kunnen worden, dan zie ik niet dat er een vrijhandelsovereenkomst tussen ons komt, en dat moeten we allebei accepteren en verder gaan", zal hij zeggen. "We kunnen en willen geen compromis sluiten over de basisprincipes van wat het betekent om een ​​onafhankelijk land te zijn."

Handelsrelatie zoals met Australië

Als er geen akkoord wordt bereikt, zou Groot-Brittannië een handelsrelatie hebben met de EU zoals die met Australië, wat volgens Johnson 'een goed resultaat' zou zijn.

"Als regering bereiden we ons voor, aan onze grenzen en in onze havens, om er klaar voor te zijn. We zullen de volledige controle hebben over onze wetten, onze regels en onze viswateren."

Lees meer over
Boris JohnsonBrexit