Kwetsbare soort

Roze dolfijnen keren terug naar Hongkong, met dank aan corona

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Roze dolfijnen keren terug naar Hongkong, met dank aan corona
RTL

De roze dolfijn is een icoon voor Hongkong. Maar jarenlang ging het slecht met de diersoort: door bouwprojecten en de drukke vaart namen hun aantallen sterk af. Maar met de komst van het coronavirus is de rust teruggekeerd naar de wateren rond Hongkong. En met die rust zijn ook de roze dolfijnen er weer.

Wetenschappers zijn blij met de terugkeer van de dolfijnen. Volgens hun tellingen zijn er sinds maart 30 procent meer roze dolfijnen gespot dan voorheen. En dat is hoopvol nieuws, want het voortbestaan van de roze dolfijn in Hongkong hing aan een zijde draadje. In 2019 waren er naar schatting nog maar 52 over.

Grenzen gesloten

De terugkeer is te danken aan de afname van het aantal veerboten en vrachtschepen in de Hongkongse wateren. De stadstaat strijdt al sinds januari tegen het coronavirus en heeft net een derde golf achter de rug. In de afgelopen maanden werden de grenzen gesloten en bleven veel mensen thuis. Het verkeer op het water nam daardoor fors af.

Hongkong start gigantische testoperatie coronavirus, zorgen over privacy
Lees ook

Hongkong start gigantische testoperatie coronavirus, zorgen over privacy

"Dolfijnen die we vijf, zes jaar niet meer hebben gezien, zijn weer terug", zegt de wetenschapper Lindsay Porter tegen persbureau Reuters. "Het water is veel rustiger geworden. Voor de dolfijnen betekent dit dat ze in grotere groepen kunnen samenkomen. Wij hebben hierdoor het sociale gedrag van de Hongkongse dolfijnen beter kunnen bestuderen. Normaal zou dit niet mogelijk zijn."

Kwetsbare soort

De roze dolfijn (of Chinese witte dolfijn, zoals hij ook wel bekendstaat) is een kwetsbare soort, die het in Hongkong niet makkelijk heeft gehad. Overbevissing, vervuiling en de drukke scheepvaart droegen allemaal bij aan de afname van het aantal dolfijnen. Daarnaast kregen de zeezoogdieren ook regelmatig met bouwprojecten te maken, waardoor de drukte alleen maar toenam.

Zo werd tussen 2009 en 2018 een gigantische autobrug gebouwd tussen Hongkong en het Chinese vasteland. Deze brug loopt dwars door het leefgebied van de roze dolfijnen. Momenteel zijn er ook bouwplannen voor een nieuw kunstmatig eiland voor de kust van Lantau, waar de meeste dolfijnen wonen. Dit zou funest zijn voor de overgebleven dolfijnen, zegt de lokale afdeling van het Wereldnatuurfonds. De organisatie begon vorig jaar een petitie om de bouwplannen stop te zetten, maar tot nu toe zonder succes.

De brug tussen Hongkong en China is 55 km en loopt boven én onder water
De brug tussen Hongkong en China is 55 km en loopt boven én onder water

Met de pandemie lijken de roze dolfijnen dus tijdelijk rust te hebben gekregen. De vraag is hoelang die duurt. Het aantal coronabesmettingen in Hongkong neemt weer fors af. Dat is goed nieuws voor de mensen, maar minder gunstig voor de dolfijnen.

Rustplekken aanwijzen

Zowel lokale wetenschappers als natuurorganisaties roepen daarom de Hongkongse regering op om juist nu stappen te ondernemen om de dolfijnen te beschermen. Zo willen ze dat de scheepvaart aan banden wordt gelegd, en dat er rustplekken worden aangewezen voor de dolfijnen. Zo kunnen de dieren ook na de coronacrisis in alle rust samenkomen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
DolfijnCoronavirusLockdownHongkong