Na de Oeigoeren verdwijnen nu ook Tibetanen in kampen
In China worden Tibetanen massaal in kampen opgesloten. Naar schatting 500.000 Tibetanen zitten gevangen in zogeheten 'militaire trainingscentra', blijkt uit documenten in handen van persbureau Reuters. Daar moeten ze werken als fabrieksarbeiders.
In officiële documenten over deze centra staat dat meer dan een half miljoen Tibetaanse boeren sinds begin dit jaar 'een training' moeten ondergaan. Op foto's die zijn vrijgegeven is te zien hoe Tibetaanse mannen moeten marcheren in uniform. Vrouwen krijgen les in serveren, ook zij lopen rond in camouflage.
1 op de 10 Tibetanen die terugkeert uit deze kampen, gaat terug naar Tibet. De rest wordt naar andere delen van China gestuurd. Daar krijgen ze in de meeste gevallen een laag betalende baan in de textiel, de bouwsector of de landbouw.
Dwangarbeid
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat van dwangarbeid geen sprake is. Volgens de Chinese staat kiezen de Tibetaanse arbeiders zelf waar ze uiteindelijk gaan werken. Ook zouden ze een gepast salaris krijgen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Gelijkenissen met Xinjiang
De Tibetaanse trainingscentra vertonen veel gelijkenissen met de beruchte 'heropvoedingskampen' in de westelijke provincie Xinjiang. Daar worden Oeigoeren massaal vastgezet om omgeschoold te worden naar 'hardwerkende Chinese staatsburgers'. Schattingen over hoeveel Oeigoeren vastzitten lopen uiteen, maar het zijn er zeker een miljoen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zowel Tibet als Xinjiang zijn grensregio's waar de Communistische Partij van China al tijden bezig is om etnische minderheden onder de duim te houden. In augustus beloofde leider Xi Jinping om Tibetaanse afscheidingsbewegingen harder aan te pakken. Hij noemde hierbij in het bijzonder de Dalai Lama, de geestelijk boeddhistische leider die in 1959 Tibet moest ontvluchten en sindsdien in India woont.
Met de huidige werkkampen zou China proberen om ook de Tibetaanse boeren in 'trouwe arbeiders' te veranderen.