Andere ziekmaker

Dodelijke schimmel rukt op in Hongkong: 'Bijna niet te stoppen als hij toeslaat'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Dodelijke schimmel rukt op in Hongkong: 'Bijna niet te stoppen als hij toeslaat'
RTL

Naast het coronavirus heeft Hongkong last van een uitbraak van een andere ziekmaker, de schimmel candida auris. De schimmel kan in veel gevallen dodelijk zijn. Zover bekend heeft één Nederlander de superschimmel gehad. "Die patiënt is meteen in isolatie gezet en heeft het overleefd", zegt microbioloog en schimmelkenner Ferry Hagen.

De schimmelinfecties in Hongkong zijn opgedoken in de publieke ziekenhuizen en bejaardenhuizen van de stad, meldt de South China Morning Post. De koepelorganisatie van ziekenhuizen in Hongkong noemt de uitbraak 'zorgwekkend'.

Dit jaar is de schimmel bij 136 mensen vastgesteld. In heel 2019 ging het om 20 gevallen.

Zorgelijk 

Microbioloog Ferry Hagen doet al jaren onderzoek naar de superschimmel. Sinds 2012 zijn er regelmatig uitbraken in de wereld geweest. "Veelal in landen als Pakistan en India. Maar ook in de Verenigde Staten".

De microbioloog zegt dat alle patiënten de schimmel in ziekenhuizen hebben opgelopen. "Daar worden ze behandeld voor onderliggend lijden en krijgen ze antischimmel-middelen toegediend. Maar de candida auris overleeft die."

Een Nederlander

Zover bekend heeft tot nu toe één Nederlander de schimmel opgelopen. "De patiënt had de schimmel meegenomen vanuit het buitenland. We zijn in onze ziekenhuizen erg alert op dit soort gevallen. Er wordt meteen gevraagd in welke landen de persoon is geweest en de patiënt wordt in een isolatiekamer opgenomen en behandeld door ziekenhuispersoneel dat beschermende kleding draagt."

In Nederlandse ziekenhuizen zijn nog nooit mensen besmet geraakt met de schimmel, zegt Hagen.

De schimmel.
De schimmel.

Schimmel

Mensen die de schimmel hebben opgelopen, hebben een overlijdenskans van tussen de 30 en 60 procent, afhankelijk van waar de infectie zit. Hoeveel mensen aan de gevolgen van de schimmel in Hongkong zijn overleden, is niet bekend. "De schimmel is dodelijk omdat candida auris bloedvergiftigingen veroorzaakt", zegt de microbioloog.

De schimmel kan zich in Hongkong momenteel gemakkelijk verspreiden doordat isoleerkamers in ziekenhuizen vanwege het coronavirus veelal bezet zijn.  Patiënten met candida auris blijven daardoor in ruimtes met andere patiënten liggen.

"In Nederland zijn de hygiëneprotocollen velen malen strenger en is de kans dat bij ons een uitbraak ontstaat velen malen kleiner dan in ziekenhuizen in India of Pakistan."
 

Moeilijk te stoppen

Als er een eenmaal een uitbraak is, kan die heel moeilijk te stoppen zijn. "In Londen is een hele afdeling gesloopt omdat het ziekenhuis de schimmel daar niet onder controle kreeg. Achteraf bleek de schimmel te zitten op de oormeters waarmee temperatuur werd gemeten. Die werden steeds niet goed schoongemaakt."

Het is een bevestiging hoe sterk de schimmel is. "De schimmel overleeft op medische materialen. Er zijn zelfs gevallen bekend dat de schimmel drie jaar op de huid van een persoon heeft gezeten."

Schimmels

  • Een miljard mensen per jaar heeft last van schimmels.
  • De meest voorkomende soort is voetschimmel maar er bestaan ook hele ernstige soorten schimmelinfecties.
  • Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen per jaar aan.
  • Deskundiges maken zich momenteel vooral zorgen over het oprukken van 2 ernstige schimmelsoorten; aspergillus fumigatus, die tot longproblemen kan zorgen. En candida auris, wat tot bloedvergiftiging kan leiden.
  • Candida auris is tot op heden pas 1 keer voorgekomen in Nederland. 
  • Aspergillus Fumigatus treft naar schatting 600 patiënten per jaar in Nederland. Het gaat dan eigenlijk altijd om mensen die al een verminderde weerstand hebben.
  • De sterfte onder mensen die aspergillus fumigatus oplopen is ongeveer 30 procent. 
Lees meer over
Schimmelinfectie