Gigantische ijsberg ligt op ramkoers met Brits eiland, dieren in gevaar

's Werelds grootste ijsberg stevent af op het Britse eiland Zuid-Georgia in de Zuid-Atlantische oceaan. De berg is bijna net zo groot als het eiland zelf, waar tienduizenden pinguïns en zeehonden wonen. "Het kan een ramp worden."
Op Zuid-Georgia wonen op een aantal onderzoekers na geen mensen, maar dieren lopen volgens deskundigen groot gevaar. "De komst van de berg zal hoe dan ook effect hebben op het ecosysteem in het gebied", zegt Han Lindeboom, hoogleraar marine ecologie aan de universiteit in Wageningen. Hij zat zelf 1,5 jaar tussen de pinguïns op het eiland Marion in de Indische Oceaan.
De ijsberg die nu richting het eiland drijft, wordt ook wel A68 genoemd. Hij brak in 2017 af van Antarctica en is voor zover bekend de grootste ijsberg ter wereld. Toen de berg afbrak had hij een oppervlakte twee keer zo groot als Luxemburg. Sinds de berg afbrak drijft hij in noordelijke richting.
De vraag is nu waar de berg Zuid-Georgia zal raken. "Hij zal niet direct op het strand aankomen”, zegt Lindeboom. “De kans bestaat ook nog altijd dat de ijsberg er met een boogje omheen drijft." De verwachting is dat de berg deze maand nog ergens zal vastlopen.
Tienduizenden pinguïns in gevaar
Als de berg vastloopt op het eiland, of voor de kust van het eiland, is de impact op de dieren volgens deskundigen enorm. De berg zou namelijk de route die de dieren nemen om te jagen blokkeren. Je zou denken dat pinguïns en zeehonden wel om de berg heen kunnen zwemmen, maar zo simpel is het niet.
"Het probleem is dat dat omzwemmen om kilometers gaat", zegt Lindeboom. "Dat is bijna onmogelijk voor hen. Het wordt nog ingewikkelder als pinguïns jongen hebben. Die zullen dan door het lange wachten op hun ouders doodgaan aan voedselgebrek."
Los van de dieren óp het eiland, heeft de komst van de berg ook invloed op de dieren onder water. "Alle dieren op de zeebodem waar de A68 zal vastlopen, worden vanzelfsprekend vernietigd", zei professor Geraint Tarling eerder tegen de Britse zender BBC. Tarling werkt voor de British Antarctic Survey, een organisatie die wetenschappelijk onderzoek uitvoert op Antarctica. Volgens hem zou het jaren duren voor dit weer is hersteld.
Ecosystemen aangetast
Ook zouden ecosystemen worden aangetast door een gebrek aan licht in de zee. "Die ecosystemen kunnen natuurlijk op den duur weer herstellen, maar het kan maar zo dat die ijsberg tien jaar vast blijft zitten", zei Tarling. "Dat zou dan een enorm verschil maken voor het hele ecosysteem van Zuid-Georgia."