Britse rechter blokkeert uitlevering Julian Assange
Het Verenigd Koninkrijk mag WikiLeaks-oprichter Julian Assange (49) niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter in Londen besloten, die wees op het risico dat Assange zich van het leven zou kunnen beroven.
De Amerikaanse autoriteiten willen de oprichter van de klokkenluiderssite vervolgen voor de publicatie van vertrouwelijke documenten. Dat lek heeft volgens de VS levens in gevaar gebracht. Aanhangers zien Assange als een onderzoeksjournalist die misstanden aan het licht brengt.
Arrestatie
De WikiLeaks-oprichter probeert al jaren uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie. Hij zat zeven jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Het Zuid-Amerikaanse land wees Assange in 2019 de deur, waarna de Britse politie hem oppakte. Op onderstaande beelden zie je hoe dat eraan toeging:
Assange wordt nu vastgehouden in de Londense Belmarsh-gevangenis. Rechter Vanessa Baraitser maakte duidelijk zich zorgen te maken over de geestelijke gezondheid van Assange. Ze stelde dat de VS onvoldoende hebben aangetoond dat ze kunnen voorkomen dat de WikiLeaks-oprichter "een manier zal vinden om zelfmoord te plegen".
De VS gaan in beroep tegen het besluit de uitlevering te blokkeren. Assange riskeert volgens Amerikaanse media een gevangenisstraf van 175 jaar als hij alsnog wordt uitgeleverd. Zijn aanhangers hebben hun hoop ook gevestigd op de Amerikaanse president Donald Trump. Ze hopen dat de president zal besluiten Assange gratie te verlenen.
Geen uitlevering aan Zweden
Voordat Assange in 2012 de ambassade van Ecuador in Londen in vluchtte, wilde ook Zweden hem berechten. Assange werd ervan beschuldigd in 2010 twee vrouwen in dat land seksueel te hebben misbruikt. Hij heeft dat altijd ontkend.
In november 2019 stopte de Zweedse openbaar aanklager het onderzoek naar Assange omdat er te weinig bewijs was om de zaak door te zetten. Wel stelde ze daarbij niet te twijfelen aan de oprechtheid van de vrouw die de aanklacht tegen de Australiër had ingediend.