Illegale nederzettingen

Israël drukt woningbouw Westelijke Jordaanover door: 'Op ramkoers met Biden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAIsraël drukt woningbouw Westelijke Jordaanover door: 'Op ramkoers met Biden'
RTL

Vlak voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president keurt de regering van premier Benjamin Netanyahu in Israël de bouw goed van honderden huizen in illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied. Israël neemt daarmee een voorschot op een ander (en vooral kritischer) beleid uit Washington.

Zondag ging de Israëlische regering akkoord met de bouw van woningen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Netanyahu gaf de opdracht de besluitvorming naar voren te halen. Zondag werden 365 woningen goedgekeurd en kwam er voorlopige goedkeuring voor nog eens 415 woningen. In Israël wordt haast gemaakt met de bouw van de nederzettingen. Daarmee komt de nieuwe Amerikaanse regering voor een voldongen feit te staan.

27.000 woningen in vier jaar

Peace Now, een bekende Israëlische vredesorganisatie, meldt: "Niet alleen haalt dit het fundament weg voor de mogelijkheid voor een oplossing van het conflict met de Palestijnen, op de korte termijn zet dit Israël ook nog eens op ramkoers met de regering-Biden." Netanyahu 'zet nog een keer zijn eigen persoonlijke belangen boven die van het land', voegt de organisatie toe. Volgens Peace Now zijn er de afgelopen vier jaar 27.000 kolonistenwoningen goedgekeurd, ruim twee keer meer dan de vier jaar daarvoor.

VS verandert van koers: Israëlische nederzettingen niet meer illegaal
Lees ook

VS verandert van koers: Israëlische nederzettingen niet meer illegaal

"Nederzettingen zijn het grote obstakel voor vrede tussen Israël en de Palestijnen", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Met de internationale gemeenschap is door Israël en de Palestijnse autoriteiten afgesproken dat er, op termijn, een Palestijnse staat komt naast Israël. Het idee werkt op papier, in de realiteit zie je dat door de bouw van allerlei nederzettingen die toekomstige Palestijnse staat niet veel meer dan gatenkaas als grondgebied zal zijn."

Onderste uit de kan

Koens: "Alle Amerikaanse regeringen hebben een bijzondere relatie met Israël, maar de Democraten proberen traditioneel gezien meer op één lijn te zitten met VN-vredesverdragen en andere internationale afspraken. Maar een vriend als president Donald Trump heeft Israël nooit eerder gehad. Hij schoof alle internationale verdragen aan de kant, prees de bouw van nederzettingen en erkende eenzijdig Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Trump vertrekt, en Israël probeert nog het onderste uit de kan te halen."

Om kritiek voor te zijn, keurde de Israëlische regering bij hoge uitzondering ook de bouw van Palestijnse huizen op de Westelijke Jordaanoever goed. Die verzoeken worden bijna altijd geweigerd. Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde de bouw van de woningen illegaal. Hij beschuldigde de Israëlische regering van het saboteren van een plan waarin Biden de vredesonderhandelingen nieuw leven zou inblazen. Ook de Europese Unie laat weten dat het Israëlische besluit haaks staat op internationale regelgeving.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Benjamin NetanyahuJoe BidenIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden