Joe Biden in eerste toespraak als president: 'Eenheid is de weg vooruit'
Joe Biden is ingezworen als de 46ste president van de Verenigde Staten. Bij zijn eerste toespraak maakte hij direct duidelijk dat hij de president wil zijn die het land samenbrengt. "We hebben meer nodig dan alleen woorden. We hebben de belangrijkste eigenschap van een democratie nodig: eenheid."
Bij zijn speech sprak Biden vooral over de uitdagingen die voor hem liggen: de pandemie, verdeeldheid in het land, racisme en miljoenen Amerikanen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Volgens de nieuwe president zullen de Amerikanen moeten samenwerken om hieruit te komen. "Met eenheid kun je grootse dingen bereiken", zei hij.
Boodschap van hoop
Ook kon Biden niet heen om het geweld bij het Capitool en de heftige verdeeldheid die de afgelopen jaren in Amerika is ontstaan. "Hou op met schreeuwen en verlaag de temperatuur. Zonder eenheid is er geen vrede." Toch wilde hij ook een boodschap van hoop meegeven op zijn eerste dag als president.
Biden haalde een moment uit de Amerikaanse geschiedenis aan waarin vrouwen die streden voor stemrecht werden tegengehouden door tegendemonstranten. "Vandaag is de eerste vrouwelijke vicepresident ingezworen. Vertel mij niet dat dingen niet kunnen veranderen."
200.000 Amerikaanse vlaggen
Normaal gesproken is de inauguratie een groot feest met honderdduizenden aanhangers van de nieuwe president, maar door corona en het geweld bij het Capitool van 6 januari is daar weinig van over. Het voelde 'heel vreemd' om in Washington rond te lopen, zei Amerika-correspondent Erik Mouthaan voorafgaand aan de inauguratie.
Op de plek waar normaal Biden-stemmers zouden staan, zijn 200.000 Amerikaanse vlaggen neergezet. Ook is de omgeving van het Witte Huis hermetisch afgesloten en zijn er duizenden agenten en militairen op de been, om extreemrechts geweld te voorkomen. De enige genodigden zijn leden van het Amerikaans Congres en alle nog levende voormalig presidenten.
Onder hen is één grote afwezige: Donald Trump. Het is een belangrijke Amerikaanse traditie dat de voormalig president aanwezig is bij het inzweren van de nieuwe president. Het is een teken dat de strijdbijl van de verkiezingen is begraven in het belang van het land. Dat Trump niet aanwezig is, wordt in Washington gezien als gebrek aan respect voor zijn tegenstander, zegt Mouthaan.
Biden noemde zijn voorganger niet bij naam, maar verwees een aantal keer duidelijk naar president Trump. Zo zei hij: "Ik denk niet aan macht, maar aan mogelijkheden. Niet aan persoonlijke belangen, maar het algemeen belang."
Besluiten Trump terugdraaien
Na de beëdiging zal Biden direct aan het werk gaan om een aantal besluiten van Trump terug te draaien. Zo zal hij de bouw van de muur aan de grens met Mexico stilleggen, teruggaan in het klimaatakkoord van Parijs, en het inreisverbod voor inwoners van moslimlanden terugdraaien. "En dat is nog maar het begin, daarna gaat hij vechten met het parlement om één van de grootste steunpakketten uit de geschiedenis gedaan te krijgen", vertelt Erik Mouthaan.
Wat de plannen van Biden precies zijn, legt Erik Mouthaan verder uit in deze video:
Voor Biden zal zijn eerste prioriteit zijn om de coronapandemie aan te pakken. "We moeten politiek aan de kant zetten en deze pandemie als één land verslaan", sprak hij. Hij heeft al aangegeven zich in 2024 niet nog een keer verkiesbaar te stellen, dus hij heeft vier jaar om zijn verdere plannen op het gebied van klimaat en sociale hervorming uit te voeren. "We zullen het volgende geweldige hoofdstuk schrijven in de geschiedenis van Amerika", zei hij vol verwachting.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.