132 kamers

Biden in, Trump out: Witte Huis in 6 uur ingericht naar Bidens smaak

Door Julius Patty··Aangepast:
© DPABiden in, Trump out: Witte Huis in 6 uur ingericht naar Bidens smaak
RTL

Het aantreden van een nieuwe Amerikaanse president gaat gepaard met een van de snelste en meest complexe verhuizingen ter wereld. Binnen zes uur moeten de spullen van Donald en Melania Trump uit de 132 kamers van het Witte Huis zijn verdwenen, om plaats te maken voor de inboedel van Joe en Jill Biden.

20 januari, die datum is om de 4 of 8 jaar een spannende dag voor een verhuisploeg in Washington. Volgens strikte schema's moeten zij in actie komen om de spullen van de vertrekkende president het huis uit te krijgen en de bezittingen van de nieuwe president erin te zetten.

Trump breekt met traditie, niet aanwezig bij inauguratie Biden
Lees ook

Trump breekt met traditie, niet aanwezig bij inauguratie Biden

De dag van de wisseling van de wacht begint normaal gesproken met de oude president, die zijn opvolger uitnodigt voor een kop koffie in het Witte Huis. Dat zal dit jaar echter niet gebeuren. "Donald Trump is niet van plan om Biden thuis uit te nodigen. Hij zal 's ochtends vroeg naar Florida vertrekken. Het is voor het eerst in ruim 100 jaar dat er geen ontvangst is. Het is opnieuw een teken dat Trump een norm breekt als president", vertelt correspondent Erik Mouthaan.

Trump weg is startsein

Ook zal Trump niet aanwezig zijn bij het moment dat daarna volgt: de inauguratie bij het Capitool. Dat is wel het startpunt voor de verhuizers om in actie te komen. Zodra Trump het huis verlaat mag er worden begonnen met het uitruimen van zijn spullen. Dat luistert nauw, zegt Mouthaan. "Want de president moet het gevoel hebben dat hij zijn eigen huis verlaat. De president moet tot het laatste moment in zijn kamer kunnen zitten."

Als Biden bij de inauguratie zijn eed heeft afgelegd, om 12:01 uur exact, kan er worden begonnen met het inruimen van zijn spullen. "We hebben één vrachtwagen voor de vertrekkende president en zijn gezin. Die staat zuidwaarts opgesteld. De inkomende vrachtwagen staat noordwaarts", zei het voormalig hoofd huishouding over de verhuizing in 2017.

Grondiger schoonmaken

"Dit jaar hebben de verhuizers vermoedelijk iets meer tijd, nu Trump heeft dus aangegeven eerder te vertrekken. Alleen worden er gezien het coronavirus tegelijkertijd ook extra maatregelen genomen. Er moet nog grondiger worden schoongemaakt dan normaal al het geval is", vertelt Mouthaan.

Deze verhuiswagen staat in 2017 klaar om alle spullen van de Obama's uit het Witte Huis te halen.© AFP
Deze verhuiswagen staat in 2017 klaar om alle spullen van de Obama's uit het Witte Huis te halen.

De 132 kamers van het Witte Huis moeten in mum van tijd worden ingericht naar de smaak en voorkeuren van de nieuwe president. Zodra Joe Biden voet zet in het bekendste huis van de Verenigde Staten moet ook hij het gevoel hebben meteen thuis te zijn.

Muur eruit

Dat betekent dat Bidens tandenborstel klaarligt in de badkamer, de koelkast is gevuld met eten dat Biden lekker vindt en op de muren zijn al persoonlijke foto's te vinden. De nieuwe president kan alles aanpassen. Een muur eruit slopen of een wand rood verven met witte stippen behoren dus ook tot de mogelijkheden.

Joe en Jill Biden zijn de nieuwe bewoners van het Witte Huis.© EPA
Joe en Jill Biden zijn de nieuwe bewoners van het Witte Huis.

Maar direct de boel volledig omgooien, dat ligt wel gevoelig. "Obama wachtte anderhalf jaar met de nieuwe inrichting van de Oval Office, omdat hij wilde voorkomen dat er, te midden van de kredietcrisis, discussie zou komen over het feit dat hij tienduizenden euro's aan zijn verhuizing zou besteden. Dus hij heeft nog lange tijd de bank van zijn voorganger George W. Bush gebruikt", zegt Mouthaan.

200 mensen

Toch gebeurt er op die eerste dag natuurlijk al van alles. Er gaan schilders aan de gang en er zijn mensen die dozen heen en weer sjouwen. In totaal zijn er meer dan 200 mensen bezig.

Ook het eten wordt aangepast aan de nieuwe president. Van de Obama's is bijvoorbeeld bekend dat ze veel aandacht besteedden aan gezond voedsel. Zo hadden ze hun eigen moestuin en had Barack Obama altijd een schaal appels op zijn bureau staan.

Bij de Obama's stond er altijd een schaal met appels klaar.© Polaris
Bij de Obama's stond er altijd een schaal met appels klaar.

Het hoeven overigens niet altijd gastronomische hoogstandjes te zijn, vertelt Mouthaan. "Het is bekend dat Michele Obama per se een magnetron in haar woonvertrek wilde, zodat ze ook af en toe zelf iets kon opwarmen en niet afhankelijk was van de keuken van het Witte Huis." Ook voor Trump gold dat hij erg van fastfood hield.

Spaghetti

Van Biden is bekend dat hij heel erg houdt van pasta met rode saus. Mouthaan: "Jill schijnt het zelfs een week lang elke dag pasta met tomatensaus te hebben gemaakt, in de hoop dat hij eindelijk zou vragen om een ander gerecht. Maar Biden zei er blijkbaar niets van. Ook houdt hij heel van ijs. Dus ze kunnen wel een extra vrieskist bestellen voor de nieuwe president."

Punt van zorg bleek dit keer het fitnessapparaat van Biden. "Hij heeft een smart hometrainer. Het verhaal gaat nu dat de geheime dienst dat apparaat heeft afgewezen, omdat het kwetsbaar zou zijn voor hackers", zegt Mouthaan.

Op 20 januari 2001 neemt de familie Bush het over van de Clintons.© AFP
Op 20 januari 2001 neemt de familie Bush het over van de Clintons.

Zelf bekostigen

De overdracht gaat niet altijd vlekkeloos. Zeker niet bij Bill en Hillary Clinton in 2001. Volgens The New York Times moest het stel 50.000 dollar terugbetalen nadat ze cadeaus mee hadden genomen die niet van hen waren, maar van het Witte Huis.

Ook andere zaken zijn voor de rekening van de presidentiële familie. "Zo moet de familie al het eten zelf betalen. En ook de inrichting van hun privévertrek moeten ze zelf bekostigen of meebrengen", zegt Mouthaan.

Kapotte toetsenborden

Beroemd is de verhuizing van de Clintons in 2001. "In de nacht voor de overdracht waren ze tot 3 uur 's nachts aan het feesten", aldus Anita McBride, toenmalig hoofd van het personeel van first lady Laura Bush, tegenover The New York Times. Het zorgde voor een chaotische dag. Bovendien zouden de feestgangers de letter W. uit alle toetsenborden hebben gesloopt, als protest tegen Clintons opvolger, George W. Bush.

George W. Bush neemt in het bijzijn van zijn vader op de eerste dag plaats in het Oval Office.© Polaris
George W. Bush neemt in het bijzijn van zijn vader op de eerste dag plaats in het Oval Office.

Laura Bush zou acht jaar later een chaotische overgang hebben willen voorkomen door in de zomer van 2008, een half jaar voor de inauguratie, al spullen te laten overbrengen naar hun ranch in Texas. "De familie Bush was van mening dat de nieuwe president direct aan het werk moest kunnen. Dat is nu bepaald niet het geval. Vicepresident Pence heeft pas vorige week contact opgenomen met zijn opvolger Kamala Harris, en Trump heeft zijn verlies nog altijd niet helemaal toegegeven", vertelt Mouthaan.

Emotionele dag

Voor de verhuizers, schilders, huishoudsters en koks is het niet alleen een drukke dag, maar vaak ook een emotionele. In de ochtend van de inauguratie krijgt het personeel dat jarenlang de uittredende president en zijn familie heeft bediend de mogelijkheid afscheid van hen te nemen, zei Anita McBride. "Daar vloeien regelmatig tranen."

De aankomende president van Amerika Joe Biden heeft in een speech gereageerd op de bestorming van het Amerikaanse Capitool door boze Trump-aanhangers.
Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten