Oproep van oppositie

Duizenden aanhoudingen bij protesten tegen Poetin: 'Genoeg van de wetteloosheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPADuizenden aanhoudingen bij protesten tegen Poetin: 'Genoeg van de wetteloosheid'
RTL

De Russische politie heeft vandaag duizenden betogers opgepakt die demonstreerden voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. Hij werd onlangs gearresteerd en de bondgenoten van Navalny hebben opgeroepen tot demonstraties in het hele land. De autoriteiten noemen die protestacties illegaal.

De betogers gaan voor het tweede weekend op rij massaal de straat op om de vrijlating te eisen van de bekende tegenstander van president Vladimir Poetin. Ook de echtgenote van Navalny, Joelia, zou weer zijn aangehouden. Dat gebeurde ook tijdens de massale protesten van vorig weekend.

De actievoerders gaan onder meer de straat op in Vladivostok, in het uiterste oosten van Rusland. Daar verzamelden zich demonstranten op een plein en op het ijs van de dichtgevroren Amoerbaai. "Het verlangen om in een vrij land te leven is groter dan de angst om aangehouden te worden", zei een 25-jarige student.

'Brute methodes'

Anthony Blinken, de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, veroordeelt de 'brute methodes' die de Russische autoriteiten hanteren. Blinken riep Rusland zondag via Twitter nogmaals op om Navalny vrij te laten.

"De Verenigde Staten veroordelen het aanhoudende gebruik van brute methodes door Rusland tegen vreedzame betogers en journalisten voor de tweede opeenvolgende week", zegt hij. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Demonstratie in Moskou

In Moskou wil de oppositie onder meer demonstreren bij het gebouw van veiligheidsdienst FSB. De politie heeft in de hoofdstad meerdere metrostations laten afsluiten. In miljoenenstad Sint-Petersburg zou eveneens een groot deel van centrum zijn afgesloten.

Dit is de oppositieleider van Rusland. Een man die Poetin liever ziet gaan.

Afgelopen weekend deden tienduizenden Russen mee aan protesten voor de vrijlating van Navalny. Toen arresteerde de politie ook duizenden mensen.

Op videobeelden is te zien dat betogers elkaars handen vasthouden en 'Poetin is een dief' scanderen op de Amoerbaai, waar het 13 graden vroor. In de Siberische stad Tomsk verzamelden aanhangers van de oppositie zich bij een concerthal. Ze hadden Russische vlaggen meegenomen en riepen "laat hem gaan".

'Genoeg van wetteloosheid'

Ook in Jakoetsk trotseerden betogers ijzige temperaturen. Het was 42 graden onder nul toen zich daar tientallen mensen verzamelden. "Dit is de eerste keer dat ik naar een protest ben gekomen", zei een demonstrant. "Ik heb gewoon genoeg van de totale wetteloosheid van de autoriteiten."

Vriend van Poetin: 'Paleis uit video Navalny is van mij'
Lees ook

Vriend van Poetin: 'Paleis uit video Navalny is van mij'

Navalny werd op een vliegveld in Moskou gearresteerd toen hij deze maand terugkeerde uit Duitsland. Daar had hij een medische behandeling ondergaan nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd met een zenuwgif.

De Russische autoriteiten verwijten de politicus dat hij zich in die periode niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke straf die hem was opgelegd.

Lees meer over
Vladimir PoetinAleksej NavalnyDemonstratiesRusland