Regeringsleider Myanmar opgepakt, leger zegt aan de macht te zijn
De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, is vannacht opgepakt door het leger. In een aankondiging op militaire televisie zegt het leger van Myanmar dat het de macht in het land heeft gegrepen en voor zeker één jaar aanblijft. Er is sprake van een staatsgreep.
Volgens persbureau AFP werd die aankondiging gedaan bij Myawaddy TV. Dat is een televisiestation dat in bezit is van het leger van Myanmar.
Eerder vertelde een woordvoerder van de partij van Suu Kyi, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), aan persbureau Reuters dat niet alleen de regeringsleider, maar ook andere prominente figuren vannacht zijn gearresteerd. De woordvoerder vreesde zelf ook opgepakt te worden.
Technische storingen
Een correspondent van de BBC meldde dat er soldaten op straat zijn en volgens persbureau Reuters kampen media in het land sinds de arrestatie met technische problemen en storingen.
Er is ook geen telefonisch contact mogelijk met de hoofdstad van Myanmar. Een woordvoerder van het leger kan inhoudelijk niet reageren op vragen van buitenlandse media.
De woordvoerder van de NLD, die al vreesde voor een staatsgreep, riep iedereen op 'niet overhaast te reageren en de wet te volgen'.
Verkiezingen
De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar op, in de nasleep van de verkiezingen van afgelopen november. Die verkiezingen werden gewonnen door de NLD, maar volgens het leger komt dat omdat er gefraudeerd is.
Australië en Amerika
De Amerikaanse president Joe Biden heeft via een verklaring laten weten 'dat elke poging om de verkiezingsuitslag te belemmeren' wordt veroordeeld. Het Witte Huis houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zal overgaan tot actie als de regeringsleiders niet worden vrijgelaten.
Ook Australië veroordeelt de arrestatie van de regeringsleider. "We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten", vertelde de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne.
'Ernstige zorgen'
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, heeft de militaire arrestaties ook veroordeeld en zegt zich ernstig zorgen te maken. "Deze ontwikkelingen vormen een serieuze tegenslag voor de democratische hervormingen in Myanmar", zegt hij. De Veiligheidsraad van de VN komt deze week bijeen om de 'problematische' situatie in Myanmar te bespreken.
Regeringsleider Suu Kyi werd vijf jaar geleden de eerste democratisch gekozen leider van Myanmar, nadat het land tientallen jaren onder militair bewind stond. Ze won in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede en werd toen beschreven als het perfecte voorbeeld van 'de macht van de machtelozen'.
Genocide
De laatste tijd krijgt Suu Kyi internationaal veel kritiek. Ze zou niet genoeg doen om de genocide van de Rohingya in Myanmar te stoppen. Het gezag dat ze juist had in haar land, gebruikte ze niet in de strijd om de bevolking te beschermen, vonden de VN.
Twee jaar geleden verdedigde ze het optreden van het leger bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Het Hof oordeelde toen dat de Rohingya-minderheid 'extreem kwetsbaar' is voor militair geweld in Myanmar.
Rohingya-minderheid
De Rohingya zijn een islamitische etnische minderheid uit Myanmar. De Myanmarese overheid beschouwt hen niet als staatsburgers en probeert de groep al jaren naar Bangladesh te sturen. In 2017 vluchtte meer dan 700.000 Rohingya's naar dit buurland. Het conflict escaleerde toen Rohingya rebellen één Myanmarese militaire basis bestormden.
Myanmar beantwoordde dit met een golf van geweld. Volgens getuigen ontvluchtten de Rohingya moordpartijen, verkrachtingen en brandstichting in Myanmar. Al deze vluchtelingen wonen nu onder zware omstandigheden in vluchtelingenkampen in Bangladesh. Zij kunnen nu niet terug naar Myanmar.