Voormalig SS-bewaker (100) aangeklaagd voor 3518 moorden

Een 100-jarige man wordt in Duitsland aangeklaagd omdat hij in de Tweede Wereldoorlog lid was van de SS en in een concentratiekamp als bewaker werkte. Hij zou mogelijk medeplichtig zijn aan 3518 moorden.
De man, wiens naam om privacyredenen niet bekend is gemaakt, zou tussen 1942 en 1945 als SS-bewaker in concentratiekamp Sachsenhausen gewerkt hebben.
Kortere zittingen
Ondanks zijn vergevorderde leeftijd zou de man lichamelijk en geestelijk nog in staat zijn om zich voor de rechtbank te verantwoorden voor zijn daden. Wel zullen rechtszittingen korter duren dan gebruikelijk, vertelt aanklager Cyrill Klement aan de Britse krant The Guardian.
Het is niet de eerste keer dat een SS'er op zeer hoge leeftijd voor de rechter moet verschijnen. In het najaar van 2019 moest de 93-jarige Bruno D. voor de rechter komen, omdat hij in vernietigingskamp Stutthof had gewerkt.
95-jarige vrouw
Vorige week werd in Duitsland ook al een 95-jarige vrouw aangeklaagd omdat ze in de Tweede Wereldoorlog als secretaresse voor een SS-kopstuk had gewerkt.
Wat was de SS precies?
SS is de vaak gebruikte afkorting voor de Schutzstaffel, een paramilitaire groepering in dienst van het naziregime in Duitsland. De organisatie werd in 1925 opgericht en gevormd tot een korps dat in de loop van diens bestaan verantwoordelijk was voor diverse bloedbaden en moordpartijen.
Vanaf 1929 tot zijn zelfmoord vlak voor het einde van de oorlog stond Heinrich Himmler aan het hoofd van de organisatie. SS'ers vormden de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler. Tot halverwege de Tweede Wereldoorlog bestond het korps alleen uit vrijwilligers, daarna werden ook dienstplichtigen ingelijfd.
Na de oorlog zijn SS’ers veroordeeld voor diverse oorlogsmisdaden. Daarnaast werd de dienst medeverantwoordelijk gehouden voor de Holocaust; een misdaad tegen de menselijkheid.
Eerder konden in Duitsland alleen oorlogsmisdadigers veroordeeld worden die daadwerkelijk een moord op hun geweten hadden. Het ging dan bijvoorbeeld om mensen die 'de trekker overhaalden' of de motoren bedienden in de gaskamers.
In 2011 veranderde die wetgeving. Inmiddels kunnen in Duitsland oorlogsmisdadigers veroordeeld worden die niet direct gelinkt kunnen worden aan één of meerdere slachtoffer.
Instandhouding van systeem
"Als bewezen kon worden dat iemand door zijn gedrag had meegewerkt aan de instandhouding van het systeem, is dat voldoende om zo iemand te vervolgen", legde Johannes Houwink ten Cate, emeritus hoogleraar Holocaust en Genocidestudies van de Universiteit van Amsterdam eerder aan RTL Nieuws uit. Inmiddels zijn meerdere oorlogsmisdadigers alsnog berecht.
Er is nog geen datum vastgesteld voor de eerste zittingsdag in de zaak tegen de 100-jarige SS-bewaker.