Na protesten voor Navalny

Rusland vertienvoudigt straf voor demonstreren, ook dwangarbeid mogelijk

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRusland vertienvoudigt straf voor demonstreren, ook dwangarbeid mogelijk
RTL

In een poging de protesten in Rusland de kop in te drukken, heeft het Russische parlement de straffen voor demonstreren fors verhoogd. Wie zonder toestemming demonstreert, loopt het risico op een tien keer zo hoge boete of zelfs 40 tot 120 uur dwangarbeid.

De afgelopen weken werden in Rusland zo'n 11.000 mensen opgepakt die demonstreerden voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny en tegen het regime van president Poetin. Demonstranten die voor de eerste keer worden opgepakt, konden tot nu toe een boete krijgen van maximaal 1000 roebel (11 euro) of een gevangenisstraf.

Vertienvoudigd 

Maar dat schrikt volgens het regime te weinig mensen af. Daarom is besloten de boete te vertienvoudigen: wie in de toekomst voor de eerste keer wordt opgepakt, krijgt een boete van maximaal 10.000 roebel (110 euro), bij herhaling kan die oplopen tot 200.000 roebel (2200 euro). Ook kunnen mensen die zonder toestemming demonstreren 40 tot 120 uur dwangarbeid krijgen. Celstraffen blijven tot de mogelijkheden behoren.

Zij willen Navalny vrij: 'Zolang Poetin blijft, kan ik niet terug naar Rusland'
Lees ook

Zij willen Navalny vrij: 'Zolang Poetin blijft, kan ik niet terug naar Rusland'

Oppositieleider Aleksej Navalny werd vorige week veroordeeld tot 3,5 jaar cel, omdat hij zijn voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating na een eerdere straf had geschonden: hij had zich niet gemeld bij de reclassering. Een belachelijk argument, zeiden Navalny's advocaten in de rechtszaal: Navalny kon zich helemaal niet melden omdat hij in augustus 2020 in coma was afgevoerd naar Duitsland, nadat hij een moordpoging ternauwernood had overleefd.

Navalny riep de EU en de VS op nieuwe sancties tegen Moskou in te stellen. Het Russische parlement bespreekt nu een wet waarin dergelijke oproepen worden bestempeld als landverraad.

Hij wordt vervolgd en vergiftigd en krijgt tienduizenden mensen op de been: Aleksej Navalny, de oppositieleider van Rusland. Hier vertellen we waarom Poetin bang voor hem is, waar Navalny's zwakke plek zit en waarom hij zijn leven op het spel zet.
Lees meer over
Aleksej NavalnyVladimir PoetinDemonstratiesRusland