Enorme hitte

Zeker 6500 doden in 10 jaar bij voorbereidingen WK voetbal Qatar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPZeker 6500 doden in 10 jaar bij voorbereidingen WK voetbal Qatar
RTL

Er zijn bij werkzaamheden voor het WK voetbal in Qatar in 2022 zeker 6500 doden gevallen. Het gaat om arbeidsmigranten die bijvoorbeeld bouwen aan de stadions, of aan vliegvelden die er moeten komen voor het toernooi.

Het aantal doden wordt in totaal gemeld door India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka; de vijf Aziatische landen waar veel arbeidsmigranten vandaan komen. Dat schrijft The Guardian.

Het is waarschijnlijk dat het totale aantal doden nog veel hoger ligt, want ook uit de Filipijnen en Kenia komen bijvoorbeeld veel werknemers. Die landen hebben geen cijfers bekendgemaakt.

Hete zomers

De enorm hete zomers in Qatar zijn funest voor de werknemers, schrijft de Britse krant. Het onderzoek werd ondersteund door aanvullend onderzoek van de Verenigde Naties.

Het kan in de zomer tot een graad of 50 worden in het land. Ten minste vier maanden per jaar zouden de migranten volgens de VN mogelijk worden blootgesteld aan enorme hittestress.

Acuut hart- of ademhalingsfalen zou de oorzaak zijn van de vele doden, maar Qatar stelt dat veel arbeiders een natuurlijke dood sterven. Van heel veel arbeiders is de doodsoorzaak ook 'onbekend', want op veel lichamen wordt door de autoriteiten geen onderzoek verricht.

2 miljoen mensen

In totaal zijn er zo'n 2 miljoen mensen in Qatar actief voor de werkzaamheden die nodig zijn voor het volgende wereldkampioenschap voetbal. De overheid stelt dat het aantal proportioneel is als je kijkt naar de hoeveelheid mensen die werkzaam is in het land.

Moet het WK van 2022 wel doorgaan in Qatar?
Lees ook

Moet het WK van 2022 wel doorgaan in Qatar?

De overheid: "Het sterftecijfer onder deze gemeenschap ligt binnen de verwachte grenzen voor de omvang en de demografie van de groep. Maar elk verloren leven is een tragedie en we proberen elke dood te voorkomen."

Lees meer over
WK voetbalArbeidsmigratieArbeidQatar