Moet het WK van 2022 wel doorgaan in Qatar?
Van de 22 FIFA-bobo's die zich bogen over de organisatie van het WK in Qatar, zijn er inmiddels 16 veroordeeld, geschorst of verdacht wegens corruptie of het schenden van ethische codes. Het WK van 2022 in Qatar is een saga van schandalen.
Het bestuur van de FIFA wees eind 2010 het WK van 2022 toe aan Qatar. Sindsdien doen verhalen over omkoping en corruptie de ronde.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De keuze voor Qatar als gastland voor het WK van 2022 mag dan ook best opmerkelijk genoemd worden.
Eerste WK in de winter
In de zomermaanden kunnen de temperaturen in Qatar boven de 50 graden uitkomen. Dit leverde veel kritiek op uit de voetbalwereld. Qatar probeerde dit probleem te tackelen door airconditioning in alle stadions te installeren. Tevergeefs. De FIFA besloot om het WK voor de eerste keer in de winter te organiseren.
Homoseksualiteit illegaal
Daarnaast ligt Qatar onder vuur vanwege de schending van mensenrechten. Tot op de dag van vandaag is homoseksualiteit illegaal in Qatar. In 2010 zorgde de toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor opschudding door op een persconferentie te zeggen dat homo’s die het WK in 2022 willen bezoeken, 'zich gewoon moeten onthouden van seksuele activiteiten'.
Na zijn controversiële uitspraak bood Blatter zijn excuses aan door te zeggen dat de FIFA tegen elke vorm van discriminatie is, en dat er in 12 jaar veel kan veranderen. "Voetbal staat open voor iedereen", aldus Blatter.
Slechte omstandigheden arbeiders
Ook zijn de werkomstandigheden bizar te noemen. Arbeiders zouden voor een hongerloon van 78 eurocent per uur werken en slapen in veel te hete en kleine kamers, waar geen airconditioning aanwezig is en temperaturen kunnen oplopen tot 50 graden.
Deze arbeiders kunnen Qatar niet ontvluchten. In de meeste gevallen hebben de werkgevers de paspoorten van de arbeiders afgepakt. Ook zouden er duizenden doden zijn gevallen bij de bouw van de stadions.
Corruptie
En dan zijn er nog alle verhalen over corruptie bij de toewijzing van het WK door de FIFA. Zo gaf voormalig FIFA-toplid Chuck Blazer in 2015 toe dat er omkoping in het spel was bij de toewijzing van het WK 1998 aan Frankrijk en het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Dat doet de geruchten over fraude bij de toewijzing van het WK aan Qatar toenemen.