'Patriot Plan'

China krijgt nog meer macht over Hongkong: 'Einde van democratie'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Imago Stock & People GmbHChina krijgt nog meer macht over Hongkong: 'Einde van democratie'
RTL

China krijgt de volledige controle over het parlement in Hong Kong. Een nieuwe wet maakt het voor de Chinese regering mogelijk om te bepalen wie er in het parlement van Hong Kong plaats mogen nemen. In de laatste jaren is het China stap voor stap gelukt om de macht in Hongkong in handen te krijgen.

De nieuwe wet is onderdeel van het 'patriot plan' dat China in Hongkong doorvoert en zet het hele politieke systeem van het land op zijn kop. Het volk mag voortaan stemmen over 20 van de 90 parlementzetels. 

Een meerderheid van de zetels wordt echter gekozen door een speciaal comitee, dat pro-China is. Er wordt daarbij gekeken of parlementariërs loyaal genoeg aan China zijn. Op die manier wordt de oppositie, die tegen de invloed van China in Hongkong strijdt, nog verder buitenspel gezet.

Vele critici bestempelen de nieuwe wet als het einde van de democratie in het land. 

China voert omstreden aanpassingen aan kiessysteem Hongkong door
Lees ook

China voert omstreden aanpassingen aan kiessysteem Hongkong door

'50 jaar onafhankelijk'

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Het land werd in dat jaar overgedragen aan China, maar daarbij werd afgesproken dat Hongkong vijftig jaar lang zijn eigen wetten, politieke vrijheden en rechtspraak zou kunnen behouden. De demonstranten zien de inmenging van China dan ook als een overtreding van de gemaakte afspraken. Met de nieuwe wet uit het 'Patriot Plan' worden de politieke vrijheden van Hongkong dan ook ernstig ingeperkt. 

Jarenlange protesten

Al jaren probeert China haar macht in Hongkong te vergroten. Begin 2019 komt het land met een omstreden uitleveringswet voor Hongkong. In die wet werd gesteld dat Hongkong voortaan ook inwoners moest kunnen uitleveren aan landen waarmee het geen uitleveringsverdrag heeft. 

Een van die landen was China. De inwoners van Hongkong wilden niet zomaar aan China kunnen worden uitgeleverd en vreesde voor de toenemende macht van het land. Vanaf maart gingen ze daarom massaal de straat op om te demonstreren tegen de uitleveringswet. 

Protesten tegen uitlevering aan China© Getty Images
Protesten tegen uitlevering aan China

De beelden van de protesten, waarbij honderdduizenden mensen zich lieten horen, gingen de hele wereld over. Op korte termijn had het ook succes: in het najaar van 2019 werd de omstreden uitleveringswet geschrapt. 

Veiligheidswet

Maar op lange termijn zorgden de protesten juist voor een averechts effect. China besloot om vanwege de onrust die de protesten hadden veroorzaakt, de touwtjes in Hongkong stevig in handen te nemen. De Chinese regering kwam met een strenge veiligheidswet voor Hongkong. 

Die wet zorgde ervoor dat de Chinezen arrestanten gemakkelijker konden laten oppakken. Mensen die opkwamen voor de onafhankelijkheid van Hongkong konden worden weggezet als terroristen en de politie trad veel harder op, zoals in onderstaande video te zien is: 

Betogers opsluiten

Op 1 juli 2020, de eerste dag dat de veiligheidswet in Hongkong van kracht was, werden er direct 300 demonstranten opgepakt. In de loop der tijd verdwenen er veel betogers en politici van de oppositie achter de tralies. 

Daarnaast werden de verkiezingen verschoven. Officieel vanwege het coronavirus, maar nog veel meer om te voorkomen dat het volk in de stembus zich kon laten horen. 

Het was de eerste stap die China zette. Al snel volgde ook een media-ingrijpen. In de voormalige Britse kolonie Hongkong moest de Britse zender BBC, die vaak kritisch rapporteert over de handelswijze van de Chinezen, van de buis. 

Op dit moment zijn de belangrijkste activisten en oppositieleider Joshua Wong opgesloten, controleert China de media in het land en heeft het nu ook met de nieuwe Patriot-wet de controle over het parlement. 

'Aanslag op de democratie'

Vanuit het buitenland wordt er fel gereageerd op de nieuwe Chinese inmenging in Hongkong. De Britse minister Raab stelt dat China keer op keer de afspraken met Hongkong schendt en de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, betitelt de nieuwe wet als een aanslag op de democratie. 

Belangrijke activisten, zoals deze professor, worden in Hongkong nu ook buiten protesten om gearresteerd© Getty Images
Belangrijke activisten, zoals deze professor, worden in Hongkong nu ook buiten protesten om gearresteerd

VK als toevluchtsoord

Veel inwoners van Hongkong vluchtten het land uit, uit angst voor de lange arm van Peking. Elke vorm van protest tegen de Chinese invloeden kan leiden tot celstraf. China heeft de touwtjes volledig in handen. 

De vluchtelingen kunnen vaak terecht in Groot-Brittannië, de voormalige kolonisator van Hongkong. Hongkongers kunnen versneld een Brits paspoort aanvragen. De regering houdt er rekening mee dat er 300.000 inwoners van het land naar Groot-Brittannië toekomen. 

Ook de familie in onderstaande video is naar Groot-Brittannië is gevlucht.  Zij willen niet dat hun dochter opgroeit in Hongkong en gehersenspoeld wordt door China. 

Lees meer over
Carrie LamXi JinpingDemonstratiesHongkongChina