Correspondenten vertellen

Prikkampioenen en vaccinatievrees: zo gaat het vaccineren in andere landen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPPrikkampioenen en vaccinatievrees: zo gaat het vaccineren in andere landen
RTL

Wereldwijd zijn er al ruim 700 miljoen vaccins uitgedeeld. De aanpak en het tempo waarin er geprikt wordt, verschillen nogal per land. Gaan ze in de Verenigde Staten razendsnel, in Brazilië blijven ze hopeloos achter. Ook onze correspondenten zien dat het niet overal vlekkeloos verloopt.

Sandra Korstjens woont in Brazilië

"Brazilië heeft enorm veel ervaring met nationale vaccinatieprogramma’s. Er kunnen hier in theorie in korte tijd miljoenen mensen gevaccineerd worden. Maar dat gebeurt nu in de praktijk niet. Het land heeft namelijk niet genoeg vaccins, doordat de regering van president Bolsonaro pas laat is begonnen met vaccins inkopen."

"Dat Brazilië nu überhaupt vaccineert, is vooral te danken aan de gouverneur van São Paulo. Zonder hem zou het Chinese CoronaVac hier niet gebruikt worden en CoronaVac is goed voor 80 procent van de prikken die hier tot nu toe zijn gezet."

Een vaccinatie-drive-in in Brasilia, Brazilië.© EPA
Een vaccinatie-drive-in in Brasilia, Brazilië.

"Daar komt nog bij dat president Bolsonaro lange tijd heeft geroepen dat hij de vaccins niet vertrouwt en zelf geen prik wil. Nu de situatie in Brazilië de laatste weken volledig uit de hand loopt, heeft hij zijn toon over de vaccins enigszins gematigd en zijn er ook meer doses ingekocht. Maar die kunnen pas later dit jaar worden geleverd."

Olaf Koens vanuit Turkije

"Turkije vaccineert vooral met SinoVac, en is daarmee erg afhankelijk van die levering. De eerste partij van 10 miljoen doses is bijzonder snel weggeprikt. Artsen, verplegers en overig medisch personeel werden rap geprikt, en daarna de ouderen. Dat gaat goed, de logistiek is indrukwekkend. Zelfs in afgelegen bergdorpjes wordt er gevaccineerd."

Een beetje sneeuw, daar schrikken ze in de bergen van Oost-Turkije niet van. Medewerkers van de plaatselijke GGD gaan desnoods te voet naar de dorpen en steden om mensen te vaccineren. Correspondent Olaf Koens ging begin februari mee op pad.

"Inmiddels is er een tweede partij vaccins aangekomen. Als de vaccins er zijn, gaat het snel, maar voorlopig is het voor veel mensen nog onduidelijk wanneer zij een prik kunnen krijgen. Mijn buren van 67 zijn bijvoorbeeld wel al gevaccineerd, maar anderen moeten afwachten. In totaal zijn er 17,7 miljoen vaccins geleverd en 7,35 miljoen mensen in Turkije volledig gevaccineerd. Dat is 9 procent van de bevolking."

"Ik heb mij laten vaccineren in Moskou, maar inmiddels schijnt het zo te zijn dat journalisten in Turkije een prioriteitsgroep zijn en binnenkort gevaccineerd kunnen worden. Ik heb net nog eens gekeken in een speciale app hiervoor, maar ik heb nog geen uitnodiging gekregen."

Eva Oude Elferink vanuit India

"Het vaccineren ging hier in de eerste twee maanden veel trager dan de regering had gehoopt. Niet vanwege een gebrek aan vaccins, maar omdat er heel veel aarzeling was - en nog steeds is - onder Indiërs. De eerste groepen die gevaccineerd mochten worden, waren de zorgverleners en andere mensen met cruciale beroepen (politie, buschauffeurs, stratenvegers, leraren). Op veel plekken kwam vaak nog niet de helft van de mensen opdagen die voor die dag waren uitgenodigd."

"Inmiddels worden er dagelijks zo'n 2 tot 3 miljoen mensen gevaccineerd, maar dat komt ook omdat nu iedereen van 45 jaar of ouder zich mag aanmelden. Dat besluit is genomen omdat India midden in een tweede golf zit en het aantal besmettingen op hoog tempo toeneemt. Tijdens de piek in de vorige golf kwamen er op één dag 98.000 nieuwe gevallen bij, nu zijn dat er al drie dagen na elkaar meer dan 100.000."

"Er wordt geroepen dat de regering iedereen boven 18 jaar de kans moet geven zich te laten vaccineren, maar dat houdt de regering vooralsnog af. Zoveel vaccins zijn er nu niet beschikbaar. India exporteerde de afgelopen maanden meer dan 65 miljoen coronavaccins naar andere landen, omdat hier de grootste vaccinfabrikant ter wereld staat, het Serum Institute of India. Maar omdat de vraag in India nu zo groot is, is de regering daar tijdelijk mee gestopt."

Een priklocatie in Mumbai, India.© EPA
Een priklocatie in Mumbai, India.

"Nu al zijn er verschillende deelstaten die waarschuwen dat ze bijna door hun voorraad vaccins heen zijn. De belangrijkste is Maharashtra, waar ongeveer de helft van alle nieuwe besmettingen plaatsvindt. In Mumbai is het vaccineren op meerdere plekken al stopgezet, omdat er niet genoeg vaccins meer zijn."

Alex Tieleman woont in Spanje

"Na een heftige derde golf, die werd gevolgd door een scherpe daling, stijgen de besmettingscijfers nu weer en wordt hier in Spanje gevreesd voor een vierde golf."

"Spanje wil voor september 70 procent van de bevolking gevaccineerd hebben, dat zijn 33 miljoen Spanjaarden. Maar het weekgemiddelde ligt nu op 600.000, een stuk minder dan de planning van 1,4 miljoen. Dat komt deels doordat er leveringsproblemen zijn en het gedoe met AstraZeneca zal ook een rol spelen."

"Het vaccinatieschema is hier niet heel anders dan in Nederland: het zijn nu vooralsnog de ouderen en het zorgpersoneel die – op uitnodiging – een prik krijgen."

Erik Mouthaan vanuit de Verenigde Staten

"Het vaccineren gaat razendsnel in de VS. De dag waarop Joe Biden president werd, 20 januari, ontvingen 800.000 Amerikanen een prik. Onlangs vaccineerde het land op één dag 4 miljoen mensen. Biden heeft het aantal prikken duidelijk flink opgeschaald. Een kwart van de bevolking is volledig gevaccineerd en bijna de helft van de volwassenen heeft een eerste prik gehad."

Suzanne woont in New York, en is al gevaccineerd. Haar ouders in Nederland zijn in de zeventig, maar zij wachten nog op een prik.

"Amerika heeft fors ingekocht, veel meer dan nodig, en is mede door optreden van president Trump zeer snel in het goedkeuren en snel verspreiden van de vaccins."

"De VS verheugt zich op een zomer die aanvoel als normaal, singles in grote steden waar nu al de helft van de inwoners gevaccineerd is, verheugen zich op een zomer vol feesten en wisselende contacten: de 'roaring twenties'. Maar er is ook bezorgdheid, de baas van het Amerikaanse RIVM heeft 'een gevoel van onheil' nu het aantal besmettingen snel stijgt door de nieuwe varianten en doordat sommige staten alle Covid-beperkende maatregelen hebben afgeschaft."

Saskia Houttuin woont in Kenia

"Het vaccinatieprogramma in Kenia loopt helaas nog niet op rolletjes. Begin vorige maand werd de eerste lading AstraZeneca-vaccins geleverd door COVAX, een vaccinatieprogramma voor ontwikkelingslanden. Daarnaast is het op kleine schaal mogelijk om tegen betaling prikken van Sputnik of Sinopharm te krijgen."

"In principe zijn hulpverleners, politie en leraren als eerste aan de beurt, maar veel van hen twijfelen nog, deels vanwege de negatieve berichtgeving over AstraZeneca."

Zorgmedewerkers krijgen AstraZeneca in Nairobi, Kenia.© ANP
Zorgmedewerkers krijgen AstraZeneca in Nairobi, Kenia.

"De kritiek is dat de Keniaanse overheid te weinig voorlichting geeft over het belang en effect van het vaccin. Toch gaat het aantal vaccins er snel doorheen, want we zien ook een andere ontwikkeling die in Kenia voor frustratie zorgt: het vaccin wordt ook aangeboden aan diplomaten en hun familie – dat zijn naar schatting zo’n 25.000 mensen. Onbegrijpelijk, vinden veel Kenianen, want ze zijn hier nog maar net begonnen en kwetsbare groepen zijn nog niet eens aan de beurt geweest."

"Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt zijn ambassadepersoneel hier overigens af om in te gaan op het aanbod om sneller gevaccineerd te worden, vanwege de vaccin-schaarste in het land."

Lees meer over
CoronavaccinCoronavirusCovid-19Verenigde StatenIndiaBraziliëSpanjeTurkijeKenia