Italië en Spanje

Toestroom migranten Zuid-Europese kusten: 'Weinig perspectief door corona'

Door Tosia Hogema··Aangepast:
© EPAToestroom migranten Zuid-Europese kusten: 'Weinig perspectief door corona'
RTL

Afgelopen weekend bereikten zo'n 1400 vluchtelingen en migranten het Italiaanse eiland Lampedusa. Zowel de Italiaanse als de Spaanse kust hebben dit jaar te maken met meer bootvluchtelingen dan in dezelfde periode vorig jaar. "Dat heeft alles te maken met de pandemie", zegt Italië-correspondent Anouk Boone.

"Het was een tijdje wat rustiger op Lampedusa door de winter en de moeilijkere weersomstandigheden", zegt correspondent Anouk Boone. "Maar dit weekend was het weer raak. De afgelopen tijd is er een toename te zien in bootjes die aankomen op het eiland."

'In Europa is het beter'

"Sinds de coronacrisis gaat het in veel landen economisch gezien slechter. Er komen steeds meer migranten uit landen als Libië en Tunesië. De werkloosheid is daar flink toegenomen, en ook voor de jeugd zijn de perspectieven sinds corona minimaal. Daarnaast bestaat er ook nog een sterk beeld dat het in Europa allemaal beter is", zegt Boone.

Veel minder asielzoekers naar Nederland door corona
Lees ook

Veel minder asielzoekers naar Nederland door corona

Alleen uit Tunesië zijn er dit jaar al vier keer zoveel vluchtelingen aangekomen op Lampedusa vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Dit jaar bereikten in totaal bijna 11.000 migranten Italië. In dezelfde periode vorig jaar, toen het coronavirus Italië nog maar net platlegde, waren dit er zo'n 4000.

Ten opzichte van de eerste maanden van 2020 is het aantal migranten in Italië meer dan verdubbeld.
Ten opzichte van de eerste maanden van 2020 is het aantal migranten in Italië meer dan verdubbeld.

De meeste migranten komen aan op Lampedusa. De burgemeester van het eiland maakt zich zorgen. Hij verwacht dat er nog meer mensen zullen komen nu het mooier weer wordt.

De stroom migranten wakkert in Italië opnieuw een politiek debat aan. De rechtse Matteo Salvini, van regeringspartij Lega, roept op tot crisisberaad met premier Mario Draghi en eist dringend maatregelen. 

Eerst Italianen helpen

"We kunnen niet zorgen voor duizenden illegale migranten nu miljoenen Italianen met problemen kampen", schrijft hij op Twitter.

Volgens Boone heeft de pandemie ook veel Italianen hun baan gekost. "Er is sprake van grote werkloosheid en zogenoemde nieuwe armoede. Salvini vindt dat deze mensen eerst aan een baan geholpen moeten worden. Premier Draghi is nog niet met een reactie gekomen."

Ook aan de andere kant van Zuid-Europa, in Spanje, kampen ze met een toename van vluchtelingen. "Vooral de route naar de Canarische eilanden is weer opgeleefd", zegt Spanje-correspondent Alex Tieleman. "Dat is een oude route die de laatste jaren juist erg rustig is geweest."

Tot en met april dit jaar zijn er meer dan 8000 migranten aangekomen in Spanje, blijkt uit cijfers van UNHRC. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er zo'n 2000 minder.

“Vooral de route naar de Canarische eilanden is weer opgeleefd”, zegt Spanje-correspondent Alex Tieleman.
“Vooral de route naar de Canarische eilanden is weer opgeleefd”, zegt Spanje-correspondent Alex Tieleman.

De oversteek naar Spanje is niet zonder gevaar. Volgens Missing Migrants Project raakten vorig jaar minstens 849 mensen vermist in hun poging om de Spaanse eilanden te bereiken.

Slechte omstandigheden

Volgens Tieleman worstelt Spanje met de hoeveelheid migranten. "Er zijn tentenkampen gebouwd, maar daar wordt veel over geklaagd. De omstandigheden zijn daar volgens de migranten slecht. Als het regent overstromen de kampen en het eten is niet lekker."

"De frustatie bij de mensen in de kampen is groot. Er is veel onduidelijk hoe of wanneer ze door kunnen reizen naar Spanje of andere delen van Europa. Het is eigenlijk pure willekeur of het lukt", zegt Tieleman. "Er wordt toch geprobeerd om de migranten deels op de Canarische Eilanden te houden, zodat andere mensen minder aangemoedigd worden om ook te komen."

Op de alternatieve route vallen veel doden en de eilanden kunnen de toestroom nauwelijks aan.

Met de zomer in zicht wordt er ook al nagedacht over de toerismesector. "Op de Canarische Eilanden speelt toerisme een belangrijke rol. De migrantenstroom kan van de zomer problemen zorgen voor die sector. Het beeld dat de toeristen hebben over de eilanden is belangrijk."

Andere trend in Griekenland

In Griekenland, het land dat jaren te maken had met erg veel vluchtelingenstromen, gaat het anders dan in Spanje en Italië. "Daar is juist een omgekeerde trend te zien", zegt correspondent Boone.

In het land zijn dit jaar heel wat minder vluchtelingen aangekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Griekse minister van migratie vertrekken er zelfs meer migranten uit het land dan dat er aankomen. Toch verblijven er nog steeds tienduizenden vluchtelingen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Alex TielemanUNHCRMigratieVluchtelingenSpanjeItaliëGriekenland