Indiase variant veroorzaakt sporadisch besmettingen in Nederland
Volgens hoofd infectiebestrijding Aura Timen van het RIVM veroorzaakt de Indiase coronamutant sporadisch besmettingen in Nederland. "We zitten nog niet op het niveau waar de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse variant op zit, maar het is wel een variant om in de gaten te houden", zegt Timen. Wat weten we tot nu toe over de Indiase coronavariant?
Twee weken geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog niet te snel conclusies te trekken over de variant, die op dit moment een ramp veroorzaakt in India. Maar inmiddels noemt de organisatie de mutant zorgwekkend, net zoals de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten.
Resistenter tegen vaccins?
De Indiase variant, officieel B1.617 genoemd, lijkt besmettelijker en resistenter tegen vaccins. In België is één persoon overleden nadat het virus uitbrak in een verpleegtehuis, terwijl alle bewoners al volledig waren gevaccineerd. Volgens Belgische viroloog Johan Neyts grijpt de variant ook elders in het land om zich heen.
Nederland weert preventief al weken vluchten uit India. Volgens Timen zorgt de mutant nog niet voor erg veel besmettingen. Het RIVM houdt in de gaten hoe de coronavariant zich in Nederland verspreidt. Bijvoorbeeld door het steekproefsgewijs onderzoeken van monsters van positief geteste mensen, de zogeheten kiemsurveillance.
'Duikt af en toe op'
Een aantal weken geleden dook de Indiase variant daar op. Volgens Timen is dit beeld 'niet significant veranderd'. "We zien de mutant nog steeds af en toe opduiken in de kiemsurveillance."
Op de website van het RIVM staat dat we nog te weinig weten over de mutant om de vraag te kunnen beantwoorden of de mutant zorgelijk is. "Dat het virus in India zo snel om zich heen grijpt, kan betekenen dat deze variant besmettelijker is. Maar het kan ook aan de omstandigheden in India liggen."