Hoe zorgelijk is de Indiase coronavariant voor Nederland?
Nieuwe varianten van het coronavirus blijven opkomen. De nieuwste is de Indiase variant (B1.617), waar zorgen om zijn omdat in India het aantal besmettingen in korte tijd geëxplodeerd is. Eerder kwamen de Britse variant en de Braziliaanse varianten al ons land binnen.
Vanaf vanavond geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India. Dat is besloten na een spoedadvies van het RIVM, omdat er 'onzekerheid is over de Indiase mutaties', schrijft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Wat is er aan de hand? India is de grip op het coronavirus kwijt. Het land is totaal overvallen door een enorme tweede coronagolf. Die zorgt voor noodsituaties met een recordaantal besmettingen en schrijnende situaties. Ziekenhuizen sluiten de deuren voor nieuwe patiënten en er is een groot gebrek aan zuurstof. Crematoria draaien overuren.
Het virus leek verslagen
Volgens deskundigen is een besmettelijkere Indiase variant van het coronavirus een van de oorzaken van de plotselinge heropleving van het virus. Daar komt bij dat veel mensen in India na de strenge lockdown hun leven weer hadden opgepakt. Ze kregen het gevoel dat het virus was verslagen. Zo werd het religieuze Hindu-festival massaal gevierd. Maar ondertussen liep het aantal besmettingen op.
In deze video zie je hoe het coronavirus in India in drie maanden tijd explodeerde.
Over de Indiase variant, officieel de B1.617 genoemd, weten we nog te weinig om de vraag te beantwoorden of we ons zorgen moeten maken, zegt het RIVM. "Dat het virus in India zo snel om zich heen grijpt, kan betekenen dat deze variant besmettelijker is. Maar het kan ook aan de omstandigheden in India liggen."
Voor de zekerheid gaf het RIVM dit weekend wel het spoedadvies aan de regering om het vliegverbod in te stellen. Een woordvoerder: "Omdat we wél weten dat reizigers die uit het buitenland komen lang niet altijd in quarantaine gaan. Dat is nu nog niet verplicht."
Al in Nederland gevonden
Het RIVM houdt in de gaten of en hoe de verschillende coronavarianten zich in Nederland verspreiden. Bijvoorbeeld door het steekproefsgewijs onderzoeken van monsters van positief geteste mensen, de zogeheten kiemsurveillance.
Zo heeft het RIVM de Indiase mutatie bij twee mensen in Nederland gevonden. Deze mensen zijn daarna opgespoord en toen bleek dat ze in India waren geweest. Volgens het RIVM is de variant inmiddels in 16 andere landen opgedoken, waaronder België en Caraïbisch Nederland.
Zieke verpleegkundestudenten
In België gaat het om twintig besmette studenten uit India die daar half april aankwamen om verpleegkunde te gaan studeren. Ze zitten nu in quarantaine. Opvallend aan hun situatie is dat de hele groep voor vertrek in India negatief testte met een PCR-test. En ook bij aankomst in Parijs testte niemand positief.
Viroloog Marc van Ranst, hier ook de Jaap van Dissel van België genoemd, vermoedt dat er één superverspreider moet zijn geweest die niet is opgemerkt bij het testen en anderen heeft geïnfecteerd. Bijvoorbeeld tijdens de busrit naar België.
Ook opvallend: een aantal studenten dat ziek is geworden na besmetting was al gevaccineerd. Hoe het kan dat zij toch besmet raakten en ziek zijn geworden, wordt nu onderzocht. Of de Indiase variant mensen zieker maakt en of de mutatie minder gevoelig is voor (bepaalde) vaccins is nog totaal onduidelijk.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.