Je mag niet naar België, wel naar Rwanda: 'Dat is helemaal niet vreemd'
Veel blijdschap als het gaat om de versoepelingen rond reisrestricties vandaag. Bij meerdere landen ging het reisadvies van oranje naar geel en dus kunnen mensen weer gaan denken aan vakanties. Er waren ook gefronste wenkbrauwen. Want we mogen wel naar Rwanda, maar bijvoorbeeld niet naar België of Duitsland. Hoe kan dat?
Tot gisteren gold voor de hele wereld een oranje (of rood) reisadvies, wat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert er alleen voor noodzakelijke reizen heen te gaan. Maar dat is nu niet meer zo, het ministerie beoordeelt alle landen nu weer afzonderlijk.
150 besmettingen per 100.000 inwoners
En dus zijn sommige landen van kleurcode veranderd. De stelregel daarbij is: maximaal 150 besmettingen per 14 dagen per 100.000 inwoners. "Daar komt bij dat er voldoende getest moet worden, dat de cijfers betrouwbaar zijn en of er mensen terugkomen met een besmetting uit dat land", zegt een woordvoerder van het ministerie.
Het gevolg is dat de kleurcode van tien landen of gebieden nu is versoepeld van oranje naar geel. Onder meer Finland, Ierland en Portugal horen daarbij. Maar dus ook Rwanda. Hieronder de lijst met landen waarheen je nu mag reizen:
Op sociale media doen veel mensen er lacherig over dat je wel naar Rwanda mag reizen, maar bijvoorbeeld niet naar Duitsland of België. "Net 'n midweekje Rwanda geboekt", zegt iemand, en twitteraar Frank zegt gekscherend: "Gelukkig, we mogen eindelijk weer naar Rwanda!"
'Ze hebben het goed voor elkaar'
Maar dat je naar Rwanda mag afreizen, is helemaal niet zo vreemd, zegt Afrika-correspondent Saskia Houttuin. Ze hebben het daar namelijk erg goed voor elkaar. "Ze gelden als lichtend voorbeeld als het gaat om de aanpak van de pandemie in Afrika."
Vanaf het begin was er in Rwanda rond de pandemie een duidelijke aanpak en een streng pakket aan maatregelen. Er werd veel getest, ze hielden netjes hun besmettingen en sterfgevallen bij en ze waren gedisciplineerd in de uitvoering van de maatregelen, zegt Houttuin. "Ook bij de Europese Raad zagen ze dat, de Raad raadde de versoepelingen voor Rwanda eerder al aan en Nederland volgt dat advies nu op."
Rwanda wil vaccins produceren en verspreiden
De gedegen aanpak van Rwanda zie je nu ook terug in de uitrol van het vaccinatieprogramma, waarin Rwanda een voortrekkersrol wil innemen in Afrika. "Ze maken gebruik van het Covax-programma, armere landen kunnen dan ook aanspraak maken op vaccins. Rwanda wil ook vaccins produceren en verspreiden."
Rwanda doet het dus erg goed, dat lukt ook omdat het een erg autoritair regime heeft, en de inwoners volgzaam zijn, zegt Houttuin. "Het is ook een klein land, met zo'n 13 miljoen inwoners. Het is dus ook te doen om een plan uit te voeren."
Burundi en Tanzania
Landen om Rwanda heen doen het een stuk minder goed. Burundi en Tanzania bijvoorbeeld namen de pandemie vanaf het begin een stuk minder serieus, het laatste land voert zelfs niet eens meer tests uit. "Hun presidenten overleden zelfs onder verdachte omstandigheden, en er zijn sterke aanwijzingen dat het mogelijk door covid kwam."
Voor Rwanda is het wel prettig dat er zo langzaam aan weer toeristen richting het land kunnen komen, toerisme is een belangrijke bron van inkomsten, weet Houttuin. "De berggorilla's, de bergen, de natuur, Rwanda staat ervoor open om weer mensen te ontvangen."
Testen voordat je het land in kunt
Maar het is niet zo dat het land nu weer hordes mensen tegelijk binnen zal laten. De mensen die komen, zullen getest worden en moeten in een hotel blijven, voordat ze met een negatieve test verder kunnen reizen.
En de landen rond Nederland dan? Hoe gaat het daar? In Frankrijk ligt het aantal besmettingen rond de 400 per 100.000 inwoners. Voor Duitsland is dat zo'n 250 en voor Spanje 200. Ter vergelijking: Nederland zelf heeft nu, over een periode van 14 dagen, 565 besmettingen per 100.000 inwoners. Veel hoger dus dan Rwanda.