Vergelijking coronabestrijding

Van Nieuw-Zeeland tot Brazilië: zo goed (of slecht) bestrijden landen het coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesVan Nieuw-Zeeland tot Brazilië: zo goed (of slecht) bestrijden landen het coronavirus
RTL

Welk land is het effectiefst in de corona-bestrijding? En waar is de controle over het virus weg? Een Australisch onderzoeksbureau analyseerde 98 landen en hun corona-aanpak en maakte er een rangschikking van. Voor ons land moet je in de lijst ver naar beneden scrollen, Rwanda en Nieuw-Zeeland doen het juist erg goed.

De ranglijst is samengesteld door het Australische Lowy Institute. Onderzoekers keken naar zes criteria waaronder het aantal coronadoden, de testcapaciteit en het aantal besmettingen. Op basis van die berekeningen komt Nieuw-Zeeland als beste uit de bus.

Dat land heeft zijn geïsoleerde ligging mee, maar greep ook snel en daadkrachtig in. Zo wist Nieuw-Zeeland het coronavirus al in de beginfase de kop in te drukken. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is daar de afgelopen tijd op één hand te tellen.

Strenge regels

In het onderzoek werd China niet meegenomen. De onderzoekers hadden te weinig cijfers tot hun beschikking om dat land mee te nemen in de berekeningen. Maar kijkend naar de lijst blijken vooral Aziatische landen het virus goed onder controle te hebben. Vietnam staat bijvoorbeeld op de tweede plek.

Vietnamese examenkandidaten moeten bij aankomst hun handen wassen en hun temperatuur laten meten.© ANP
Vietnamese examenkandidaten moeten bij aankomst hun handen wassen en hun temperatuur laten meten.

Het land telt 100 miljoen inwoners, toch overleden er tot nu toe 'nog maar' 35 mensen aan het coronavirus. Met het snel sluiten van de grenzen, strenge quarantaineregels en een uitgebreid testbeleid hield Vietnam het virus grotendeels buiten de deur.

Ebolacrisis

In de ranglijst staat Rwanda op een opvallende zesde plek. Tijdens de beginfase van de coronapandemie werd verwacht dat vooral economisch zwakkere landen het zwaar zouden krijgen. Maar een gebrek aan grote hoeveelheden medische hulpmiddelen en financiële reserves bleken geen probleem.

In de Rwandese hoofdstad Kigali wassen passagiers hun handen voordat ze de bus instappen.© ANP
In de Rwandese hoofdstad Kigali wassen passagiers hun handen voordat ze de bus instappen.

Met de enorme risico's van de ebolacrisis nog in het achterhoofd werd een lockdown in maart massaal gerespecteerd. Inwoners die niet konden gaan werken, hielpen elkaar aan voedsel. De eerste coronagolf had daardoor een 'piekje' van 231 besmettingen.

Ontwikkelingslanden

Helemaal gerust zijn de Rwandese autoriteiten er niet op. Het land lijkt nu aan het begin van een echte golf coronabesmettingen te staan en zit daarom in een nieuwe lockdown. Dat ontwikkelingslanden het niet per se zwaarder hebben dan de meer welvarende landen blijkt ook uit de analyse die het Lowy Institute maakte. 

Zo zorgde het vliegverkeer in de rijkere landen voor een versnelling van de verspreiding van het coronavirus. Het gaf de minder ontwikkelde landen meer tijd om zich voor te bereiden. En juist vanwege het kleinere aantal medische voorzieningen werden regels als quarantaineverplichtingen beter opgevolgd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De enorme ic-afdelingen en het grote aantal zorgmedewerkers hielpen rijkere landen uiteindelijk over de enorme coronapiek heen. Maar een betere gezondheidszorg bleek niet levensreddend. Zo staan de Verenigde Staten, met bijna 430.000 coronadoden, op een lage 94ste plek.

En ook Nederland heeft met de 75ste plek een lage notering op de ranglijst. Volgens het onderzoek speelt bij die slechte resultaten mee dat Westerse landen een over het algemeen oudere bevolking hebben. Dat werd bijvoorbeeld pijnlijk zichtbaar bij de grote uitbraken van het virus in bejaardentehuizen.

Miljoenen besmettingen

Opvallend is dat de drie slechtst presterende landen allemaal in Latijns Amerika liggen. Brazilië bungelt helemaal onderaan en heeft alleen nog Mexico en Colombia voor zich. Samen zijn de landen goed voor ruim 426.000 coronadoden en bijna 13 miljoen besmettingen.

Afgelopen mei slaat het coronavirus in Brazilië al razendsnel om zich heen. Elke dag overlijden honderden mensen en de piek moet zelfs nog komen. Om alle coronadoden een plekje te kunnen geven moet er 24 uur per dag gegraven worden.

Alles wat fout kon gaan, en het virus in de kaart speelde, gebeurde. Geruzie tussen de Braziliaanse president en lokale bestuurders over de aanpak. Een zorgsysteem in Mexico dat de enorme toestroom van coronapatiënten niet aankan. En het uitblijven van financiële steun dat het volhouden van een lockdown erg zwaar maakt in Colombia.

Zaken die niet snel lijken te veranderen. Dat terwijl het virus volop muteert en de problemen nog groter kan maken. Zo maken wij ons zorgen over de Britse variant van het virus. Maar zijn er ook grote zorgen over een Braziliaanse variant.

Lees meer over
CoronavirusCoronabesmettingenCoronadodenCoronatestNederlandNieuw-ZeelandRwandaVietnamBrazilië