'Geen waardering'

Zuster die Boris Johnson verpleegde op ic neemt ontslag: 'Ben het zat'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZuster die Boris Johnson verpleegde op ic neemt ontslag: 'Ben het zat'
RTL

Vorig jaar werd de Nieuw-Zeelandse verpleegkundige Jenny McGee in één klap beroemd, toen ze door de Britse premier Boris Johnson werd bedankt voor haar inspanningen. Zij verpleegde Johnson toen hij op de intensive care (ic) lag en 'week geen seconde van zijn zijde'. Nu neemt ze ontslag. "Ik ben het zat zo ondergewaardeerd te worden."

Dat vertelt Jenny McGee in de documentaire The Year Britain Stopped, die volgende week wordt uitgezonden. Dat schrijft The Guardian.

'Geen respect'

"Wij krijgen geen respect voor ons werk en verdienen niet genoeg", vertelt McGee. "Ik ben het zat. Daarom heb ik mijn ontslag ingediend."

De nationale gezondheidszorg van Groot-Brittannië (NHS) bood medewerkers vorig jaar een loonsverhoging van één procent. Vakbonden noemen dat 'een klap in het gezicht' en ook McGee is er niet over te spreken.

Knuffelen kan weer: maatregelen in Groot-Brittannië versoepeld
Lees ook

Knuffelen kan weer: maatregelen in Groot-Brittannië versoepeld

Maar volgens de verpleegkundige speelt er nog iets anders. "Veel verpleegkundigen vinden dat de Britse regering de coronacrisis niet goed heeft aangepakt", legt ze uit. "De besluiteloosheid, de steeds wisselende berichten, het was gewoon erg schokkend."

'Hij was er slecht aan toe'

McGee, die al jaren op de intensive care van het St Thomas ziekenhuis in Londen werkt, herinnert zich nog goed hoe premier Johnson op haar afdeling. "Hij zag er niet goed uit", zegt ze. "Overal lagen zieke patiënten, sommigen lagen dood te gaan. Ook Boris Johnson was er slecht aan toe."

Twee dagen nadat de premier uit het ziekenhuis werd ontslagen, bedankte hij 'Jenny uit Invercargill (een stad in Nieuw-Zeeland, red.)' en een andere verpleegkundige, Luis Pitarma. "Dat mijn lichaam uiteindelijk genoeg zuurstof kreeg, komt omdat zij de hele nacht over mij waakten", vertelde hij.

Onverwacht persmoment

Vorige zomer werd McGee uitgenodigd bij de premier. Zij dacht dat het om een bescheiden bedankje zou gaan, maar het bleek onderdeel van een persmoment te zijn: 

Verpleegkundige Jenny samen met de Britse premier Boris Johnson.© ANP
Verpleegkundige Jenny samen met de Britse premier Boris Johnson.

Ze weigerde deel te nemen aan een foto met de premier om te 'klappen voor zorgmedewerkers'. "Het zou een heel goed fotomoment zijn geweest", zegt ze. "Weet je wel, Boris met zijn vrienden van de NHS. Maar ik wilde er buiten blijven."

Welverdiende vakantie

In een officiële verklaring schrijft de verpleegkundige dat ze 'ooit hoopt terug te keren naar de NHS' maar eerst gaat genieten van een welverdiende vakantie. Ze begint binnenkort als verpleegkunde op de Caraïben en gaat binnenkort ook op bezoek bij haar familie in Nieuw-Zeeland.

Een jaar geleden werd de Belgische premier bij een bezoek aan een ziekenhuis ontvangen met een stil protest. Zorgpersoneel voelde zich ondergewaardeerd en onderbetaald en keerde haar letterlijk de rug toe.

Oproep

Werkte jij tijdens de corona-pandemie als verpleegkundige op de intensive care en heb je of wil je het vak verlaten omdat je het te zwaar vindt of je niet gewaardeerd voelt? RTL Nieuws komt graag met je contact. Je kunt mailen naar roland.strijker@rtl.nl. We gaan vertrouwelijk met je gegevens om.

Lees meer over
Boris JohnsonGezondheidszorgCoronavirusCoronabesmettingenGroot-BrittanniëNieuw-Zeeland