G7-landen komen met gezamenlijk statement tegen China
De G7-top in het Britse Cornwall komt vandaag ten einde. De Amerikaanse president Biden geeft een persconferentie waarin duidelijk moet worden wat de landen met elkaar hebben afgesproken. Eén ding is al uitgelekt: een oproep gericht aan grootmacht China.
Dat stelt persbureau Reuters, die een deel van de slotverklaring al heeft ingezien. De G7-landen (Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan) eisen dat China een paar veranderingen gaat doorvoeren in haar beleid.
Oeigoeren-kwestie
In het statement roept de G7 China op om de mensenrechten en fundamentele vrijheden, zeker in de regio Xinjiang, te respecteren. Xianjiang is de regio waar China hard optreedt tegen het Oeigoerse volk, een moslimminderheid die door de Chinese overheid als gevaarlijk wordt gezien.
Het blijft in het statement niet bij de Oeigoeren alleen. De G7 roept China op een hoge mate van autonomie aan Hongkong te geven. China heeft de laatste jaren de grip op Hongkong behoorlijk vergroot. De protesten van het volk zijn door China neergeslagen en kopstukken van de oppositie zijn gearresteerd.
Tot slot wordt er ook aandacht besteed aan de aandacht in de Zuid-Chinese Zee. China probeert zich de zee toe te eigenen, tot ergenis van Japan en Zuid-Korea die allebeei claimen ook recht op een deel van het water te hebben. De spanningen lopen daardoor hoog op in Oost-Azië.
Initiatief van Biden
Het initatief om tot een gezamenlijke verklaring te komen, kwam zonder twijfel van de Verenigde Staten. Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen, legde eerder al uit dat de VS bondgenoten zoekt in het Westen om de macht van China tegen te gaan.
De Wijk: ''China is een autocratie. Dat wil zeggen dat het door middel van economische macht landen voor zich wil winnen. Dat is iets wat in de westerse wereld, in Europa voor een splijting kan zorgen.'' In onderstaande video leggen we uit waarom de vrees voor wereldmacht China groeit:
China: 'Jullie dictatuur is voorbij'
China heeft alvast fel gereageerd op de G7-top. Het land stelt dat de tijd voorbij is waarin een klein clubje de rest van de wereld kon opleggen wat er moet gebeuren.
China wil dat in het vervolg dit soort toppen met veel meer landen worden georganiseerd. Het plan van de G7 om ontwikkelingslanden te steunen, zodat ze minder afhankelijk worden van de stijgende Chinese invloed, stuit ook op kritiek.
Onderzoek naar corona
De G7-landen komen met een nog een punt wat China tegen de borst stuit. Ze willen dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek komt naar de oorsprong van het coronavirus. Bij een eerder onderzoek in Wuhan werden wetenschappers van de WHO nog gelimiteerd in wat ze mochten doen.