Vandaag opening

De Spelen beginnen: Japan is er klaar voor, maar er vooral klaar mee

Door Matthijs Voortman··Aangepast:
© AFPDe Spelen beginnen: Japan is er klaar voor, maar er vooral klaar mee
RTL

Kyoko Ishikawa heeft er wel zin in. In vol olympisch kostuum poseert de misschien wel grootste Spelen-fan ter wereld bij de vijf ringen in Tokio. Bij deze aanblik zou je denken dat de sfeer er al goed in zit op de dag dat de Olympische Spelen geopend worden. Omstanders kijken Kyoko met een emotieloze blik aan. Ze is een van de weinigen die het nog leuk vindt dat de Spelen in Japan zijn.  

Maar ja, ze is er ook al bij sinds de Spelen van 1992. Dit zijn haar negende. "De Spelen hebben een unieke sfeer, de stad verandert in een groot festival, waarbij mensen uit alle landen van de wereld zich verenigen. Dat is de charme van de Spelen", vertelt ze tegen RTL Nieuws.

En nu zelfs in eigen land. "Altijd ging ik zelf naar de Spelen, maar nu komen de Spelen bij mij." Maar de Spelen worden compleet anders dan alle voorgaande edities. Ze vindt het jammer dat ze niet bij de wedstrijden kan zijn:

De grootste voorstander van de Spelen vs de grootste tegenstander

Want publiek is er niet doordat Tokio tot na de Spelen (22 augustus) voor de vierde keer de noodtoestand heeft uitgeroepen. Ishikawa heeft daar begrip voor. "De Covid 19-situatie is verslechterd. Toch hoop ik op succesvolle Spelen. En dat we kunnen zeggen dat deze Spelen het begin van het eind inluiden in de strijd tegen corona."

Als je de berichten leest, zou je denken dat corona keihard heeft toegeslagen in Japan. Maar dat valt mee als je het vergelijkt met andere landen. In Nederland hebben we momenteel rond de 7000 besmettingen per dag. In Tokio, met 14,5 miljoen inwoners, is dat nog altijd minder dan 2000 (al stijgt het wel snel de laatste dagen). Het vaccinatieproces in Japan komt past de laatste weken flink op gang (bijna een kwart is volledig gevaccineerd).

Japan opent Spelen op serieuze toon en zonder publiek
Lees ook

Japan opent Spelen op serieuze toon en zonder publiek

De bevolking vreest de tienduizenden buitenlandse sporters, begeleiders en pers die het land in zijn gekomen. De maatregelen zijn enorm, ondervond ook de RTL Nieuws-ploeg. Al in Nederland meerdere testen doen, apps downloaden die je in de gaten houden en waarop je je temperatuur moet doorgeven, en een lange procedure (en test) op het vliegveld in Tokio.

Daarna zijn er beperkingen, je mengen onder Japanners bijvoorbeeld is de eerste twee weken van het bezoek uit den boze. Voor de sporters is het regime nog strenger. Zij blijven in een bubbel en testen elke dag.

Sporters positief

Maar niets is waterdicht blijkt wel. Al is een grote meerderheid van de bezoekers gevaccineerd (het IOC betaalde gratis vaccins voor iedereen die het wilde), er zijn nu toch al tientallen besmettingen onder sporters en entourage. Zo testten onder anderen de Nederlandse skateboarder Candy Jacobs en Rehsmie Oogink positief. 

De tegenstanders grijpen de besmettingen aan en zeggen nu: zie je wel. En die tegenstanders zijn er in Japan in grote getale. Afgelopen weekend was er een protest in Tokio, best uitzonderlijk in Japan, want er is geen traditie van protestbijeenkomsten. 

Protest van zaterdag in Tokio© EPA
Protest van zaterdag in Tokio

De Japanse advocaat Kenji Utsunomiva begon een online petitie die meer dan 450.000 keer werd ondertekend. "We zijn vooral bezorgd om het aantal buitenlanders dat Japan inkomt en uit gaat", zegt hij tegen RTL Nieuws. En maatregelen of niet, het is niet te doen dat iedereen zich daaraan houdt. "We vrezen dat de Olympische Spelen een 'super spreader' event wordt."

Hij stuurde de petitie naar Thomas Bach, voorzitter van het IOC. Die heeft begrip voor de tegenstanders. "We zijn ons terdege bewust van de scepsis bij de Japanners. Maar we vragen en nodigen het Japanse volk nederig uit om de atleten van over de hele wereld te verwelkomen en te steunen. De sporters willen net als het Japanse volk veilige en beveiligde Spelen", zei Bach.

Het IOC zegt dat annulering nooit een optie is geweest. "Het IOC laat de atleten nooit in de steek... we deden het voor de atleten", zei Bach eerder deze week. Hij hoopt dat het enthousiasme bij de Japanse bevolking over de Spelen groeit als het gastland mooie olympische prestaties neerzet.

Met het mes op de keel

En dat is precies wat de Japanse bevolking doet. Alles is uiterst zorgvuldig georganiseerd, de sportaccommodaties zijn schitterend. Elke bezoeker wordt uiterst vriendelijk ontvangen.

Maar de Japanners zeggen vooral 'nee' tegen het Internationaal Olympisch Comité dat Japan het mes op de keel heeft gezet om de Spelen maar door te laten gaan. Bij het afgelasten, zou er een factuur van 15 miljard euro naar Tokio gaan, voor gederfde sponsorinkomsten. Zo staat het in de contracten.

Verkoop flatscreens gestegen

In Japan zal het evenement ondanks alles massaal gevolgd gaan volgen, is de verwachting. De verkoop van het aantal flatscreens is vlak voor de Spelen enorm gestegen. Japan houdt van sport. Zo ook Kyoko Ishikawa.

Ze hoopt dat het vanaf nu vooral over sport zal gaan. Ook al kan ze als superfan dit keer niets in het echt volgen, ze zit achter de televisie. "Het voordeel is dat ik nu bijna alles kan bekijken." 

Lees meer over
IOCOlympische SpelenJapan