Opnieuw ramp

Frantz ziet noodsituatie ontstaan in Haïti: 'We hebben artsen, bloed en medicijnen nodig'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© Links: ANP, rechts: Frederick AlexisFrantz ziet noodsituatie ontstaan in Haïti: 'We hebben artsen, bloed en medicijnen nodig'
RTL

Ziekenhuizen stromen vol en artsen behandelen slachtoffers in de open lucht: de Haïtiaanse Frantz Duval ziet na de verwoestende natuurramp een noodsituatie ontstaan, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Mensen zijn bang."

Duval, hoofdredacteur van het grootste dagblad van Haïti, woont in hoofdstad Port-au-Prince. Ook daar werd de schok gevoeld, zegt hij.

"Mensen vreesden een tsunami na de aardbeving. Ze zijn geschrokken, want dit is de eerste aardbeving daar in tijden en iedereen herinnert zich wat er in 2010 in Port-au-Prince is gebeurd." Toen vielen na een aardbeving meer dan 200.000 doden en raakten 300.000 mensen gewond. 

Hulp nodig

Tot nu toe raakten honderden mensen volgens hem gewond. "Mensen zijn onder het puin vandaan gehaald en ziekenhuizen stromen vol", vertelt Duval. Het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft mensen opgeroepen bloed te doneren voor de slachtoffers.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"De ziekenhuizen zijn operatief, al werken ze vaak in de open lucht. De middelen zijn beperkt. We hebben nu vooral artsen, bloed, verband en medicijnen nodig."

De aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van Richter gebeurde in het westen van Haïti. Zeker 227 mensen overleden, veel mensen raakten gewond. De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht, schreef premier Ariel Henry op Twitter. De dramatische situatie was reden voor hem om de noodtoestand uit te roepen. 

Veel gebouwen zijn verwoest. De stad Jeremie, met 100.000 inwoners, werd zwaar getroffen. Volgens het Rode Kruis lijkt de stad net zo zwaar getroffen als bij de verwoestende aardbeving in 2010. In Les Cayes zijn de straten gevuld met puin, is te zien op onderstaande beelden:

Bij een zware aardbeving in Haïti zijn zeker tientallen doden gevallen. Omdat de aardbeving plaatsvond in dichtbevolkt gebied, wordt er gevreesd voor veel meer slachtoffers.

De aardbeving is zwaarder dan in 2010, maar Duval heeft de hoop dat er minder mensen overlijden omdat de beving in een minder dichtbevolkt gebied plaatsvond. In 2010 vond de beving, met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter, vrijwel onder Port-au-Prince plaats.

Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking van het straatarme land, raakten toen dakloos. Huizen, scholen en wegen werden verwoest. Veel overheidsdiensten en ministeries waren weggevaagd. 

Dodelijke combinatie

Haïti ligt op een plek waar veel natuurrampen voorkomen, zoals aardbevingen, orkanen en overstromingen, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

"Daarnaast is het een van de armste landen ter wereld. Een dodelijke combinatie voor de inwoners, die keer op keer zwaar getroffen worden. Ze hebben hun huis nog niet opgebouwd en hun gewassen nog niet ingezaaid of de volgende ramp staat alweer voor de deur."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat ziet ook Duval. "Het leven in in Haiti valt niet mee. Het is zwaar." Ook nu wordt er nieuw natuurgeweld verwacht. Begin komende week raast er een tropische storm over het gebied.

"De mensen die net zijn getroffen, worden mogelijk dubbel slachtoffer", vertelt de woordvoerder van het Rode Kruis. Toch zijn mensen nu nog niet met die storm bezig, zegt Duval. "Helaas is die aangekondigd. Maar op dit moment is het nog rustig." 

Zware aardbeving treft Haïti, zeker 227 doden
Lees ook

Zware aardbeving treft Haïti, zeker 227 doden

Lees meer over
AardbevingenNatuurrampHaïti