Duitse verkiezingen

Scholz (SPD) op lichte voorsprong bij Duitse verkiezingen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APScholz (SPD) op lichte voorsprong bij Duitse verkiezingen
RTL

Olaf Scholz van de SPD staat op een lichte voorsprong in de exitpolls waar de Duitse omroepen rond 23.30 uur mee kwamen. Armin Laschet van het CDU/CSU lijkt de tweede te worden bij de verkiezingen die gisteren in Duitsland werden gehouden.

Duitse kiezers gingen gisteren naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Aan de verkiezingen doen 47 partijen mee. Dat is volgens Duitse media het hoogste aantal sinds de hereniging van Duitsland.

Exitpolls om 23.30 uur

Volgens de Duitse omroep ARD kan de SPD van kanselierskandidaat Olaf Scholz rekenen op 25,8 procent van de stemmen. De CDU/CSU van Armin Laschet staat op 24,1 procent. In deze prognose heeft de SPD haar voorsprong sinds begin van de avond uitgebouwd. 

Omroep ZDF meldt dat de SPD op 26,0 procent van de stemmen uitkomt, tegen 24,2 procent voor de CDU/CSU. De laatstgenoemde partij is het in deze prognose lichtelijk beter gaan doen in de loop van de avond.

De Groenen volgen op de derde plaats met rond de 14,5 procent van de stemmen. De liberale partij FDP staat op zo'n 11,5 procent, de rechts-populistische AfD op 10,5 en Die Linke haalt de kiesdrempel van 5 procent mogelijk net wel of net niet.

Klein verschil

Het verschil tussen de twee partijen is klein, zei correspondent Jeroen Akkermans eerder op de avond. "Het is spannend, het gaat nek-aan-nek."

Waarom de Duitse verkiezingsuitslag ook voor ons zo belangrijk is
Lees ook

Waarom de Duitse verkiezingsuitslag ook voor ons zo belangrijk is

De Duitse kiezers konden tot 18.00 uur hun stem uitbrengen. Alleen in Berlijn waren stembureaus langer open open, meldt Der Tagesspiegel. De mensen die om 18.00 uur nog in de rij stonden voor het stembureau, mochten nog naar binnen om hun stem uit te brengen. De reden hiervoor is dat er bij een aantal stembureaus stembiljetten waren verwisseld uit een aantal districten. Totdat de juiste biljetten bij de juiste stembureaus waren bezorgd, kon niet gestemd worden. 

Ook kanshebber Laschet ging naar de stembus, maar dat ging niet geheel vlekkeloos. In onderstaande video is te zien dat hij zijn stembiljet verkeerd vouwde, waardoor iedereen kon zien waar hij op stemde.

Het stemmen ging bij kanselierskandidaat Armin Laschet niet geheel vlekkeloos.

De verkiezingen bieden inzicht in wie het stokje gaat overnemen van Angela Merkel en het land gaat leiden als bondskanselier. Laschet en Scholz zijn de grootste kanshebbers. 

Laschet is de leider van CDU/CSU en minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Scholz leidt de centrumlinkse SPD en is minister van Financiën en voormalig minister van Binnenlandse Zaken.

Zelfde speerpunten

In de peilingen voor de verkiezingen stonden de twee kandidaten ontzettend dicht bij elkaar. Voor de kiezer is het een lastige keuze, want de speerpunten van de mannen zijn vrijwel hetzelfde. Ze zetten, net als Merkel, in op vertrouwen, stabiliteit en betrouwbaarheid.

De uiteindelijke winnende partij krijgt naar verwachting niet genoeg zetels om alleen te kunnen regeren. Dat betekent dat een coalitie gevormd moet worden met minstens één en waarschijnlijk twee andere politieke partijen.

En dan kan de coalitie zowel links als rechts worden, legt Akkermans uit. "Gaat de coalitie linksaf, dan kom je uit op SPD, met de groenen en liberalen. Maar gaat Duitsland rechtsaf, onder leiding van CDU, dan kan Laschet toch bondkanselier worden."

Wordt Olaf Scholz of toch Armin Laschet de opvolger van Angela Merkel?

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Olaf ScholzArmin LaschetCDUSPDDuitse verkiezingenBuitenlandse politiekDuitsland