Genetisch gemanipuleerd

Chirurgen plaatsen met succes varkensnier bij patiënt

Door RTL Nieuws / ANP / Reuters··Aangepast:
© Joe Carrotta/NYU Langone Health via APChirurgen plaatsen met succes varkensnier bij patiënt
RTL

Een nier van een genetisch gemanipuleerd varken is door chirurgen in New York met succes in een menselijke patiënt geplaatst. Op het eerste oog functioneerde de getransplanteerde nier normaal.

De patiënt bij wie de nier werd ingebracht, was hersendood en had nierfunctiestoornissen, meldt Reuters. De familie van de vrouw stemde in met de transplantatie, voordat ze van de beademing af zou worden gehaald.

De varkensnier werd drie dagen lang aan de bloedvaten van de vrouw vastgemaakt en buiten haar lichaam gehouden (zoals te zien op de foto) zodat de onderzoekers er toegang toe hadden.

Op het eerste oog functioneerde het orgaan 'vrij normaal', aldus transplantatiechirurg Robert Montgomery die de studie leidde. De nier maakte een verwachte hoeveelheid urine aan en er was geen sprake van vroege afstoting.

De nier wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor transplantatie.© Joe Carrotta/NYU Langone Health via AP
De nier wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor transplantatie.

'Dit is een big deal'

De patiënt werd 54 uur gevolgd. De langetermijngevolgen van de transplantatie zijn dan ook nog onbekend. 

Toch is het een mijlpaal, zegt bijvoorbeeld Dorry Segev, hoogleraar transplantatiekunde aan de Johns Hopkins School of Medicine tegen de New York Times. "We moeten meer weten over de levensduur van het orgaan. Maar toch is dit een enorme doorbraak. Een big deal."

Toekomst

De betrokken medici en wetenschappers verwachten dat de succesvolle transplantatie in de toekomst tot een enorme voorraad van varkens afkomstige donororganen zou kunnen leiden. Dat zouden behalve nieren ook harten, levers en andere organen kunnen zijn.

De tijdens de transplantatie opgedane bevindingen zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld of gepubliceerd in een medisch tijdschrift.

Baanbrekend

"Het is echt baanbrekend", zegt ook Ian Alwayn, hoogleraar transplantatiechirurgie in het LUMC. "We weten niet hoelang dit orgaan had gewerkt omdat het na 54 uur eruit is gehaald, maar er was geen acute afstoting of infectie." 

Het is niet zo dat op korte termijn een nier in een levend mens wordt geplaatst. "Dat gaat echt nog lang duren." Waarom specifiek varkens worden gebruikt, is omdat organen van die dieren lijken op menselijke organen, vertelt Alwayn.

"Daarnaast is het maatschappelijk iets meer geaccepteerd dat dit dier voor dit soort doeleinden wordt gebruikt naast consumptie. We maken ook al gebruik van hartkleppen van varkens in mensen. Bijvoorbeeld apen, daarbij is het ethisch niet geaccepteerd om te fokken voor menselijk gewin. Daarnaast heeft het ook een praktische reden: varkens hebben een korte draagtijd en krijgen veel biggen."

Toch denk Alwayn dat het goed is om een ethische discussie te voeren over het gebruik van dierelijke organen in mensen. "Varkens moeten speciaal gefokt worden als je ze voor medisch gebruik wil inzetten, zodat ze geen ziektekiemen bij zich dragen. Daar moeten we als maatschappij wel met elkaar over hebben"

Lees meer over
GezondheidLink in bioVerenigde Staten