Duizenden migranten aan de Poolse grens: angst voor escalatie
Ongeveer vierduizend migranten proberen vandaag als groep vanuit Belarus de Europese Unie te bereiken. Momenteel staan zij aan de Poolse grens, waar een aantal van hen probeert door de hekken te breken. Al maandenlang ontwikkelt zich op deze plek een conflict tussen Belarus en de EU, waarbij migranten als speelbal worden ingezet.
Op beelden is te zien hoe mensen proberen met bomen de hekken van prikkeldraad te forceren. Aan de andere kant staat een grote hoeveelheid Poolse militairen klaar om in te grijpen. Er wordt onder andere traangas ingezet om de migranten tegen te houden.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Eerder vandaag verschenen video's online waarin de groep migranten, onder wie ook kinderen, als massa richting de grens gaat. Ze zijn vermoedelijk door de Belarussische overheid zelf die kant op gestuurd. Volgens journalisten ter plekke worden ze vervolgens letterlijk naar de Poolse grens gedreven. Daarbij worden ook politiehonden gebruikt.
Belarussische staatsmedia berichten dat de groep in Polen is, maar het lijkt erop dat de mensen tussen de grenshekken van beide landen gevangen zitten.
Politieke druk
Al maandenlang proberen migranten vanuit Belarus de Europese Unie te bereiken. Een route die eerder bijna niet gebruikt werd door mensen uit het Midden-Oosten en Afrika. Maar sinds juni is dit veranderd.
De Belarussische president Loekasjenko haalt actief migranten naar zijn land, om ze vervolgens vanuit de hoofdstad Minsk naar de grens van EU-landen Polen, Letland en Litouwen te sturen. Hij doet dit als wraak, als reactie op sancties die de EU hem oplegde vanwege mensenrechtenschendingen in Belarus.
Door migranten in te zetten als drukmiddel, probeert Loekasjenko de EU te destabiliseren en hen te dwingen de sancties tegen hem op te heffen.
Vooral aan de grens met Polen zorgt de situatie voor onrust. Want de Poolse grenswachters laten migranten het land niet binnen. Er zijn inmiddels al tien mensen overleden, voornamelijk door uitdroging en onderkoeling. Mensenrechtenorganisaties noemen het een humanitaire ramp en er zijn regelmatig demonstraties van de Polen tegen dit beleid van hun regering.
Maar in plaats van dat de Poolse overheid onderdak, eten en drinken geeft aan de migranten, is de noodtoestand uitgeroepen, wat betekent dat er extra militairen zijn ingezet om de grens te bewaken en vluchtelingen terug te sturen naar Belarus. Hiermee schendt Polen Europese wetten, want mensen die asiel willen aanvragen, hebben recht op een procedure. Er wordt gesproken over een dreigende situatie en het is moeilijk voor hulporganisaties en media om toegang te krijgen tot het grensgebied.
Polen en de Europese Unie beschuldigen Belarus ervan migranten in te zetten voor een politiek spel. Belarus legt de verantwoordelijkheid juist terug bij de EU. Hierdoor zitten de migranten gevangen tussen twee grenzen en kunnen ze geen kant op.