Nalatigheid

Getuige fataal schietincident Alec Baldwin klaagt acteur aan

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© Getty ImagesGetuige fataal schietincident Alec Baldwin klaagt acteur aan
RTL

Een medewerker van de film Rust, die getuige was van het fatale schietincident dat cameravrouw Halyna Hutchins vorige maand het leven kostte, heeft acteur Alec Baldwin aangeklaagd.

De man, Serge Svetnoy, die op de filmset als technicus verantwoordelijk was voor de belichting, vindt dat Baldwin nalatig is geweest.

Svetnoy stelt in zijn aanklacht dat filmproducent en acteur Baldwin veiligheidsvoorschriften had moeten implementeren om te voorkomen dat "een revolver geladen met munitie op levende personen werd gericht". Naast Baldwin zijn ook wapenspecialist Hannah Gutierrez-Reed en assistent-regisseur Dave Halls door Svetnoy aangeklaagd.

Buskruit 

De technicus stelt dat de fatale kogel, die de 42-jarige Hutchins raakte, ook langs hem vloog. Hij werd in het gezicht geraakt door buskruit en 'reststoffen'. Er was volgens Svetnoy "simpel gezegd geen reden om een kogel op de set te hebben".

Serge Svetnoy (links) samen met cameravrouw Halyna Hutchins op de set van Rust.© ANP
Serge Svetnoy (links) samen met cameravrouw Halyna Hutchins op de set van Rust.

De advocaat van Svetnoy, Gary Dordick, vertelde op een persconferentie dat "films produceren een prachtig vak is, maar niemand ooit zou moeten sterven om anderen te vermaken". Svetnoy zegt hij dat hij een van de eerste mensen op de set was die Hutchins probeerde te helpen en dat het hem "voor altijd zal blijven achtervolgen".

Emotionele schade

Entertainmentwebsite TMZ meldt dat Svetnoy een schadevergoeding eist vanwege onder meer emotionele schade die hij zou hebben opgelopen. Advocaat Dordick zei tijdens de persconferentie juist dat de technicus geen geld wil verdienen aan de rechtszaak. Hij zou de veiligheidsomstandigheden op filmsets in de toekomst willen verbeteren.

De autoriteiten van Santa Fe, waar het ongeluk plaatsvond, doen nog onderzoek naar het incident. Er is nog niemand strafrechtelijk aangeklaagd.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Alec BaldwinFilmWapenVerenigde Staten