Partner Epstein

Advocaten van Ghislaine Maxwell aan zet, roepen 'geheugenexpert' op

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© APAdvocaten van Ghislaine Maxwell aan zet, roepen 'geheugenexpert' op
RTL

De advocaten van Ghislaine Maxwell, de rechterhand van misbruikmiljardair Jeffrey Epstein, willen een 'geheugenexpert' oproepen en mogelijk 35 getuigen horen. Dat bleek vandaag in New York bij het vervolg van de rechtszaak tegen Maxwell.

De 59-jarige Maxwell wordt ervan beschuldigd meisjes te hebben geregeld voor zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein, haar ex-partner. De aanklagers noemen Maxwell en Epstein 'partners in crime'. Zelf verklaart Maxwell onschuldig te zijn.

De afgelopen weken getuigden vier vrouwen in de rechtszaal dat ze zijn geronseld door Maxwell om vervolgens te worden misbruikt door Epstein, die zichzelf na zijn arrestatie om het leven bracht in de cel. Het seksueel misbruik zou tussen 1994 en 2004 hebben plaatsgevonden, toen de vrouwen minderjarig waren. Maxwell deed volgens de getuigen zelf ook mee aan het misbruik.

Geheugenexpert

Sommige beschuldigen gaan over gebeurtenissen van bijna dertig jaar geleden. Daarom hebben de advocaten van Maxwell een psycholoog opgeroepen die gespecialiseerd is in 'foutieve herinneringen' om als deskundige te getuigen in haar proces.

Jury ziet nooit eerder vertoonde foto's van Epstein en verdachte Maxwell
Lees ook

Jury ziet nooit eerder vertoonde foto's van Epstein en verdachte Maxwell

"Ik ben hier als professor en wetenschapper om te praten over de aard van het menselijk geheugen, de werking daarvan en hoe mensen herinneringen kunnen ontwikkelingen van zaken die niet zijn gebeurd", zei Elizabeth Loftus, de psychologe die is ingeschakeld, vandaag in de rechtszaal.

Loftus heeft eerder als deskundige getuigd in honderden rechtszaken, waaronder die van O.J. Simpson en Harvey Weinstein. Die laatste zit een jarenlange celstraf uit voor verkrachting en seksueel misbruik.

'Dingen anders herinneren'

De psychologe wil uitleg geven over hoe mensen zich 'dingen anders herinneren dan dat die daadwerkelijk waren'. Mogelijk wil het juridische team van Maxwell de geheugenexpert inzetten om aan te tonen dat de getuigenissen van de slachtoffers een kwart eeuw oud zijn en daarom mogelijk onnauwkeurig.

Ghislaine Maxwell (59) wordt gezien als de rechterhand van de in 2019 in zijn cel overleden miljardair Jeffrey Epstein.

Naast de psychologe, willen de advocaten mogelijk zo'n 35 getuigen oproepen. Dit blijkt uit de rechtbankdocumenten. Het is nog geheim om wie het gaat.

De advocaten van Maxwell willen tijdens het proces in New York ook de advocaten van haar beschuldigers aan de tand voelen. De advocaten van de Epstein-vertrouweling zouden zo willen ophelderen 'hoe de samenwerking tot stand kwam tussen de beschuldigers van mevrouw Maxwell en de aanklagers'.

Maxwell werd vorig jaar opgepakt. Er zijn acht aanklachten tegen haar ingediend, waaronder ook voor sekshandel. 

Lees meer over
Jeffrey EpsteinGhislaine MaxwellSeksueel misbruik#MeTooRechtszaakVerenigde Staten