Plastic om groente en fruit in Frankrijk verboden, ook het stickertje op de appel
Vanaf dit jaar mag veel groente en fruit in Frankrijk niet meer verpakt worden in plastic. De regering vindt al dat plastic maar verspilling. Het land denkt zo een miljard plastic verpakkingen per jaar te besparen.
Een bos wortelen in een plastic zak of een bakje met appels omwikkeld in folie. Sinds 1 januari mag het zo niet meer verkocht worden in de Franse supermarkten. Het geldt voor 30 groente en fruitsoorten, zoals kiwi's, peren, pruimen, radijsjes en pastinaken.
Exit plastic
Ook het plastic stickertje op de appel is passé. Als ze van composteerbaar materiaal of van papier zijn, mag het wel.
Er geldt nog een overgangsregeling. Groente en fruit die vóór 1 januari 2022 zijn geproduceerd mogen nog op de oude manier worden verpakt. Ook de bakjes voor kwetsbaar fruit, zoals aardbeien, bosbessen en frambozen mogen nu nog van plastic zijn, maar ook dat is vanaf 2026 voorbij.
Karton is duurder
De Franse regering heeft berekend dat meer dan een derde van alle groente en fruit in plastic wordt verpakt, en vindt dat het allemaal wel wat minder en vooral duurzamer kan. Groente- en fruittelers zijn er niet blij mee. "Ze hebben ons nooit geraadpleegd," klaagt de branche-organisatie tegenover persbureau AFP.
Het verbod is al langer geleden aangekondigd, maar sommige producenten zeggen niet zo snel de overstap te kunnen maken. Duurzame manieren zouden bovendien meer geld kosten. Overstappen op karton zou bijvoorbeeld twee keer duurder zijn dan plastic.
Minder verpakkingsmateriaal
Frankrijk gaat hierin verder dan de Europese regels. Nederlandse supermarkten hebben voor dit jaar als doel gesteld tien procent minder verpakkingsmateriaal te gebruiken voor groente en fruit ten opzichte van 2018.