Militair bewind

Myanmarese oud-regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar extra celstraf

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Myanmarese oud-regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar extra celstraf
RTL

Aung San Suu Kyi heeft in Myanmar vier jaar extra celstraf gekregen. De voormalige regeringsleider kreeg de straf voor meerdere vergrijpen, waaronder het bezit van walkietalkies waarvoor zij geen vergunning bezat. 

Dat melden de persbureaus AFP en Reuters op basis van diverse bronnen. In december kreeg ze ook al vier jaar cel, voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels. Maar die straf werd later gehalveerd. Ook werd toen bepaald dat zij die straf in huisarrest mag uitzitten.

100 jaar celstraf

Suu Kyi (76) staat in Myanmar terecht in meer dan tien verschillende zaken. Samen zouden die haar voor maximaal honderd jaar in de gevangenis kunnen doen belanden. Zij en andere politici werden na de militaire staatsgreep op 1 februari 2021 onder huisarrest geplaatst. 

De coup was gepleegd omdat er volgens het leger was gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen.

Het waren pas de tweede democratische verkiezingen in het land in decennia. Internationale waarnemers hadden geen misstanden vastgesteld.

Vluchten of vechten in Myanmar: strijd tussen leger en verzet steeds bloediger
Lees ook

Vluchten of vechten in Myanmar: strijd tussen leger en verzet steeds bloediger

Niet onomstreden

Myanmar was voor die verkiezingen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in deze periode in voor meer democratisering. Wegens die strijd zat ze jarenlang vast en kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. 

Maar ze is niet onomstreden. Haar wordt vooral verweten dat ze de laatste jaren niet genoeg heeft gedaan om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn naar Bangladesh gevlucht, omdat er in Myanmar veel geweld tegen hen werd gepleegd.

Bekijk ook - Katapult tegen kogels: de ongelijke en bloedige strijd in Myanmar

RTL Nieuws sprak met Ye Yint. Een demonstrant die ziet hoe het verdriet en de wanhoop in Myanmar om hem heen toenemen: "We willen vrede maar nu is het oorlog."
Lees meer over
Aung San Suu KyiGevangenisMyanmar