Buurlanden versoepelen regels quarantaine, Nederland houdt voet bij stuk
Nu omikron snel oprukt, passen al onze buurlanden hun quarantaineregels aan. Het verkorten van de quarantainetijd moet vooral voorkomen dat cruciale sectoren zoals de zorg, politie en het onderwijs plat komen te liggen, is de gedachte. Nederland verlengde die periode juist vlak voor kerst. Een overzicht.
België
Bij onze zuiderburen gelden sinds maandag nieuwe regels voor zowel quarantaine (als je mogelijk drager van het coronavirus bent) als voor zelfisolatie (bij een positieve test). Wie zich minder dan vijf maanden geleden voor het laatst heeft laten vaccineren tegen Covid-19 hoeft niet in quarantaine te gaan en geen PCR-test af te leggen na een zogeheten 'hoogrisicocontact'. Dat betekent dat je zeker een kwartier binnen anderhalve meter in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus. Bijvoorbeeld je partner, huisgenoot, collega of een van je vrienden.
Belgen die langer dan vijf maanden geleden hun laatste vaccinatie kregen, moeten bij zo'n nauw contact minstens vier dagen in quarantaine. En diegenen die niet zijn gevaccineerd minstens zeven dagen. Belgen die zelf besmet zijn geraakt met het virus moeten voortaan zeven dagen in zelfisolatie, in plaats van tien dagen.
Dit om 'een volledige implosie van het gezondheidsstelsel en de economie te voorkomen', aldus bestuurder Pieter Timmermans van de Belgische werkgeversorganisatie VBO. De vrees was namelijk dat er bij de oude regels heel wat sectoren stil kwamen te liggen.
Duitsland
Ook in Duitsland is de quarantaine teruggebracht van tien naar zeven dagen. "Daarna pas mag je jezelf laten testen en bij een negatieve uitslag uit quarantaine gaan", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Wanneer precies beslissen de Duitse deelstaten zelf."
In het geval van nauw contact met een besmet persoon hoeven Duitsers die hun boostervaccinatie hebben gekregen niet langer in quarantaine als zij geen klachten hebben. "Het verkorten van de quarantaineperiode is bedoeld om mensen iets meer bewegingsvrijheid te geven. Daarnaast blijven de sterftecijfers ook in Duitsland relatief laag in relatie met de sterk stijgende besmettingscijfers." Duitsland telde afgelopen week gemiddeld ruim 49.000 nieuwe besmettingen. Een week eerder was dat nog ruim 28.000.
"Het verkorten van de quarantaineperiode is bedoeld om mensen iets meer bewegingsvrijheid te geven."
Frankrijk
In Frankrijk moeten positief geteste mensen sinds 3 januari niet langer tien, maar zeven dagen thuisblijven. Die periode kan worden verkort tot vijf dagen als iemand op dat moment een negatieve testuitslag krijgt, liet gezondheidsminister Olivier Véran weten in de Franse media. Ook daar geldt de verkorte isolatieperiode alleen voor mensen die volledig zijn gevaccineerd. Ongevaccineerden zullen zich tien dagen moeten isoleren, met een mogelijk einde na zeven dagen.
Het land met ruim 67 miljoen inwoners kampt de laatste dagen met recordaantallen van rond de 300.000 nieuwe coronagevallen per dag. Terwijl meerdere experts vrezen voor een verlamming van het land in januari, is Véran zelf optimistisch gestemd: hij denkt dat deze door omikron veroorzaakte coronagolf 'misschien wel de laatste' kan zijn. Dit vanwege de hoge besmettelijkheid en omdat omikron relatief minder ziekmakend lijkt te zijn.
Verenigd Koninkrijk
In het VK is het aantal dagen zelfisolatie ook verkort van tien naar zeven dagen na een positieve coronatest. "Dit is ook bedoeld om de situatie rond corona leefbaarder te maken", legt correspondent Anne Saenen uit vanuit Londen. "Daarbij is er een stuk minder controle: er is een tijd geweest dat track and trace, het Britse bron- en contactonderzoek, je dagelijks belde om te checken of je je nog in zelfisolatie bevond. Dat is niet meer zo."
Als je gevaccineerd bent en een gezinslid heeft corona, hoef je als Brit al niet meer in isolatie. En inmiddels wordt zelfs gesproken over een isolatieperiode van vijf dagen in combinatie met zelftesten, mits diegene volledig gevaccineerd is. Saenen: "Al is daar nog wel discussie over. Maar je merkt dat er politiek gezien langzaam een verschuiving ontstaat. Politici merken dat het publiek de maatregelen moe is, en dat de bereidheid om zich aan de regels te houden is verminderd."
Terwijl de Britten werken aan een langetermijnplan om met corona om te gaan, verandert er vanaf vandaag nog iets. Mensen die geen symptomen hebben van het coronavirus hoeven na een positieve zelftest niet langer ook nog een PCR-test te doen, maar kunnen direct in quarantaine. Die aanpassing moet ervoor zorgen dat werknemers minder lang afwezig zijn op hun werk omdat ze in zelfisolatie zitten.
"Politici merken dat het publiek de maatregelen moe zijn."
Italië
In reactie op de snel oplopende besmettingen na kerst, heeft ook de Italiaanse regering preventieve quarantaines van vijf dagen opgelegd voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een positief persoon. Met een test op de vijfde dag.
"Maar hierover ontstond veel verwarring", vertelt correspondent Anouk Boone vanaf Sicilië. "Zo is die quarantaine niet verplicht voor volledig gevaccineerde mensen - oftewel twee doses in de afgelopen 120 dagen - en ook niet voor mensen met een booster of mensen die recent zijn genezen. Wel moeten zij verplicht een FFP2-mondmasker dragen tot de tiende dag na contact met het virus, daarna volgt een test."
Maar Italianen die dus langer dan 120 dagen geleden voor het laatst gevaccineerd zijn, of zijn genezen, moeten wél verplicht vijf dagen in quarantaine, legt Boone uit. "Die preventieve quarantaine loopt op tot tien dagen voor ongevaccineerde personen. Met een test daaropvolgend."
Zo zit het in Nederland:
In Nederland is vlak voor kerst het quarantaineadvies juist aangescherpt door het RIVM vanwege de opmars van de omikronvariant. Huisgenoten en nauwe contacten van mensen die positief zijn getest op Covid-19 worden geadviseerd om voortaan tien dagen in quarantaine te gaan.
Dat was al zo voor ongevaccineerden, maar geldt sindsdien ook voor mensen die gevaccineerd of hersteld zijn. Voor die groep is het wel zo dat zij na vijf dagen mogen testen bij de GGD. Is deze PCR-test dan negatief, dan stopt voor hen de quarantaine. Voor mensen die zelf positief zijn getest, is de isolatieperiode zeven dagen.
"Wij hebben de regels destijds aangescherpt vanwege de hoge besmettelijkheid van omikron", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Bovendien was duidelijk geworden dat ook mensen die gevaccineerd zijn, kans hebben op een besmetting, de zogeheten doorbraakinfectie. En dat is nog steeds zo."
De reden waarom onze buurlanden wel hun quarantaineregels aanpassen is volgens het RIVM anders. "Dit zijn over het algemeen landen waar de besmettingscijfers de pan uit rijzen. Dat is een hele andere situatie dan waarom wij op 24 december de regels hebben aangepast. Hier geldt nog de relatief prettige situatie dat de besmettingen niet zo hoog zijn dat andere quarantaineregels nodig zijn. Mede dankzij de strenge coronamaatregelen."
Of het RIVM bij verder oplopende coronagevallen wel zal ingrijpen en de quarantaineperiode gaat aanpassen, kan het rijksinstituut op dit moment niet zeggen. "Dat is vooruitlopen op de zaak. We hopen dat we op tijd aan de rem hebben getrokken, zodat dit niet nodig is."
Het RIVM laat verder weten dat de quarantainerichtlijnen voor zorgmedewerkers ook vlak voor kerst zijn aangepast. Zo geldt nu dat wanneer de essentiële zorg ernstig wordt bedreigd er uitzonderingen mogelijk zijn voor zorgmedewerkers, zoals doorwerken tijdens hun quarantaineperiode.