Torenhoge besmettingscijfers

Minder ambulances en kortere isolatie: zo gaat het met omikron in Europa

Door Julius Patty··Aangepast:
© Abaca PressMinder ambulances en kortere isolatie: zo gaat het met omikron in Europa
RTL

De besmettingscijfers gaan door het dak. Vandaag en gisteren kwamen er in Nederland bijna 25.000 positieve gevallen bij. Een record. Maar we zijn lang niet het enige land met besmettingsrecords. Overal in Europa zorgt omikron voor torenhoge cijfers. In sommige landen wordt de situatie in de ziekenhuizen ook steeds kritieker. Wij nemen een kijkje bij onze buurlanden.

Maar voor we dat doen, eerst even hoe het ook alweer in Nederland zit. We zitten nu dus op 25.000 nieuwe besmettingen per dag. Naar verhouding zijn dat 100 besmettingen per 100.000 inwoners.

Dat klinkt vooralsnog niet extreem slecht. Die 100 is wel eens een stuk hoger geweest. Maar ja, omikron. Het aantal besmettingen kan binnen enkele dagen zomaar verdubbelen. En dan zit Nederland zelfs nog in een lockdown, waarmee wij het strengste land van Europa zijn.

België: teststraten te druk

Dan het buitenland, te beginnen met onze zuiderburen. De besmettingscijfers zijn daar hoger dan bij ons. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt rond 121.

De vraag is of het bij die 121 blijft. Waarschijnlijk niet. Afgelopen maandag werden er in België meer dan 27.000 besmettingen geregistreerd, een hoger dagrecord dan bij ons. De verwachting is dat volgende week al 50.000 Belgen per dag positief testen op het coronavirus.

Ook anders dan bij ons: de ziekenhuiscijfers. Bij ons dalen die, maar bij de Belgen is er al een lichte stijging te zijn. De bezetting op de Belgische ic's neemt nog wel af.

Ondanks alles gaan de Belgen de test- en quarantaineregels volgende week versoepelen. De quarantaineperiode wordt in veel gevallen verkort en een zelftest zal vaker voldoen om niet in quarantaine te hoeven of er juist uit te komen. De reden: de druk op de teststraten wordt te groot en te veel bedrijven komen in de problemen door positief geteste werknemers.

Frankrijk: Macron onder vuur

De cijfers in Frankrijk rijzen de pan uit. Gisteren werden meer dan 332.000 besmettingen geregistreerd. Het land verpulvert het ene na het andere record. Ook omgerekend naar inwoneraantal zijn er maar weinig Europese landen met meer besmettingen dan Frankrijk.

Ook in de ziekenhuizen is het alle hens aan dek. Het totale aantal mensen dat daar nu ligt, is op het hoogste niveau sinds vorig jaar mei.

Een lockdown komt er niet. In plaats daarvan wil Frankrijk focussen op vaccineren. President Macron zei gisteren in een interview met een Franse krant dat hij het leven van ongevaccineerden zuur wil maken. Ondanks dat de vaccinatiegraad in Frankrijk hoog is. Hij kreeg dan ook bakken kritiek over zich heen.

Het ziet ernaar uit dat Frankrijk een 2G-beleid gaat hanteren. Ongevaccineerden zijn dan niet meer welkom in bijvoorbeeld de horeca of het openbaar vervoer voor langere afstanden.

Verenigd Koninkrijk: bij hartaanval zelf naar ziekenhuis

De Britten hebben eigenlijk de hele coronacrisis al hoge cijfers. Maar nu zijn ze wel heel hoog. 218.000 nieuwe besmettingen op een dag erbij. Omgerekend naar inwoneraantal net iets minder dan Frankrijk.

Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Sterker nog, stijgt snel. Volgens de BBC verdubbelt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames elke negen dagen. Dat komt vooral doordat omikron zich aan de overkant van de Noordzee al lijkt te verspreiden naar oudere en zwakkere mensen.

Een aantal Engelse ziekenhuizen heeft al aangegeven andere zorg uit te moeten stellen. De BBC meldt dat hulpdiensten in één regio aan mensen vragen zelf naar het ziekenhuis te rijden als een vriend of familielid een hartaanval heeft gehad. Ambulances hebben het namelijk te druk met corona.

Denemarken: hele hoge cijfers, maar optimisme

Hoog, hoger, hoogst. Dat is het geval in Denemarken. Het land met zo’n 11,5 miljoen inwoners minder dan Nederland, registreerde gisteren wel meer besmettingen: 28.283. Een Deens record. En naar verhouding een stuk meer dan landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Er zijn wel een aantal Deense mitsen en maren. Want het land heeft een enorme testcapaciteit, waardoor veel gevallen eruit worden gevist. En daarnaast boosteren de Denen als een malle. Met meer dan 50 procent geboosterde inwoners, loopt het land voorop in Europa.

Dat maakt de Denen optimistisch. Volgens de Deense RIVM zal de omikronpiek snel worden bereikt en verloopt de ziekte ook nog eens milder. De verwachting is dat januari nog een moeilijke maand zal zijn, maar dat het normale leven in februari kan terugkeren. De druk op de zorg zou dan zijn afgenomen.

Duitsland: nog geen steile lijn omhoog

Er zijn ook landen waar de cijfers nog niet sky high gaan. Duitsland bijvoorbeeld. Bijna 60.000 besmettingen op één dag erbij is voor onze oosterburen nog geen record. Nog niet, want de verwachting is wel dat een record eraan zit te komen.

De vraag is of omikron tot problemen in de zorg leidt. De Duitse ziekenhuis- en ic-capaciteit is heel groot. En voor nu zijn de cijfers, met 44 besmettingen per 100.000 inwoners nog relatief laag. In Nederland is dat ruim het dubbele.

Ondertussen kijkt Duitsland of de isolatieperiode voor zorgpersoneel kan worden verkort. Die is nu voor iedereen maar liefst 14 dagen. Het plan is om dat voor zorgpersoneel terug te brengen naar vijf. Met het nieuwe plan kunnen mensen die geen symptomen hebben na tien dagen de deur weer uit.

De boosterprik, alle Nederlanders die er een willen, kunnen er de komende tijd een krijgen. Maar terwijl wij hier beginnen aan onze derde prik, zitten veel arme landen nog zonder een eerste vaccinatie. Is dit wel de uitweg uit de pandemie?
Lees meer over
Emmanuel MacronCoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenOmikronBoosterprikCoronavaccinVaccinatieNederlandBelgiëFrankrijkGroot-BrittanniëDenemarkenDuitsland