Rusland afschrikken

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa om Rusland af te schrikken

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP | Associated PressNAVO stuurt versterking naar Oost-Europa om Rusland af te schrikken
RTL

De NAVO stuurt versterkingen naar Oost-Europese lidstaten en brengt troepen in gereedheid. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen moeten Rusland afschrikken, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten op voor een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen.

Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Spanning loopt op

Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dicht bij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere westerse leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en andere westerse landen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. 

Nederland stuurt F-35's

Nederland kondigde eerder aan twee F-35's naar Bulgarije te sturen en heeft een amfibisch transportschip, met landingsvaartuigen en helikopters, en twee landeenheden klaarstaan. Verder zendt Frankrijk versterkingen naar Roemenië en Denemarken naar Litouwen en de Oostzee.

Amerika haalt eerste ambassademedewerkers weg uit Oekraïne
Lees ook

Amerika haalt eerste ambassademedewerkers weg uit Oekraïne

Stoltenberg 'verwelkomt de extra troepen die de bondgenoten bijdragen'. De NAVO zal 'alle maatregelen blijven nemen die nodig zijn om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen, ook door het oostelijke deel van de alliantie te versterken'.

De NAVO-baas wijst erop dat de NAVO voor het eerst troepen in Polen en de Baltische staten stationeerde na de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Die moesten 'duidelijk maken dat een aanval op één bondgenoot als een aanval op de hele alliantie wordt beschouwd'.

Frontlinie

Correspondent Jeroen Akkermans bezocht eerder dit jaar de frontlinie in Oekraïne. Bekijk hieronder zijn reportage: 

"Het lijkt wel of we teruggeworpen zijn in de tijd. Maar dit is 2022 en er dreigt wederom oorlog." 

Ambassadepersoneel mag weg

Ook Nederlands ambassadepersoneel in Kiev kan Oekraïne verlaten, mocht het dat willen. Dat heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken vanavond in Brussel bekendgemaakt. Eerder besloten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om een deel van het ambassadepersoneel en hun families terug te halen.

De Nederlandse ambassade in Kiev is relatief klein, met zo'n tien Nederlandse medewerkers. Lang niet zo groot als de Britse en Amerikaanse ambassades. Hoekstra ziet nu nog geen reden om de ambassade te ontruimen. Mochten personeel en eventuele familieleden toch naar huis willen dan is dat wel mogelijk, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Hoekstra noemt een 'enorm dilemma'. "Je wilt aan de ene kant niet te vroeg weggaan. En aan de andere kant moet je er natuurlijk voor zorgen dat onze eigen mensen daar veilig zijn. We zitten daar bovenop. We hebben er uitgebreid contact over met onze Europese collega's." De minister zegt de situatie iedere paar uur opnieuw te bekijken.

Lees meer over
Vladimir PoetinJens StoltenbergNAVOGeopolitiekInternationale conflictenOekraïneRusland