Vrees dat Russen bluffen

Weinig geloof in vertrek Rusland bij Oekraïne: 'Eerst zien, dan geloven'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© AFPWeinig geloof in vertrek Rusland bij Oekraïne: 'Eerst zien, dan geloven'
RTL

Als we de Russen moeten geloven, is het land begonnen met het terugtrekken van zijn soldaten aan de grens met Oekraïne. Militair experts zijn voorzichtig optimistisch, maar geven aan dat het nog dagen kan duren voordat we echt zekerheid hebben. "Poetin heeft nog veel kaarten in handen."

Rusland kondigde gisteren aan dat een deel van zijn mankrachten na het voltooien van oefeningen terug zullen keren naar hun thuisbasis.

Zelenski: we zien niets

Het Westen reageerde al snel sceptisch, net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "Om eerlijk te zijn, we reageren op de realiteit. En we zien nog geen terugtrekking", zei Zelenski vandaag op een militair oefenterrein in het westen van Oekraïne tegen de nieuwszender BBC. Volgens Zelenski blijft zijn land 'kalm' over de dreiging. "Dit gebeurt al vele jaren."

President Oekraïne tegen westerse leiders: 'Zaai geen paniek'
Lees ook

President Oekraïne tegen westerse leiders: 'Zaai geen paniek'

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Rusland verspreidde dinsdag videobeelden waarop te zien is hoe een aantal tanks wordt teruggeleid. Het zou gaan om eenheden aan de grens ten oosten van Oekraïne. "Al is dat uit deze beelden niet op te maken", zegt militair deskundige en oud-kolonel van de luchtmacht Peter Wijninga. "Het kunnen ook archiefbeelden zijn."

Volgens Wijninga is het wachten op bevestiging van westerse inlichtingendiensten. "We moeten afwachten tot de Amerikanen dit op basis van satellietbeelden kunnen vaststellen. Zij zitten er met hun neus bovenop. Als het klopt zullen zij hun bevindingen zeker met de andere NAVO-landen delen."

"De Amerikanen zitter er met hun neus bovenop."

130.000 soldaten

Daarbij is vooral de vraag om hoeveel troepen het precies gaat. Rusland heeft naar verluidt zo'n 130.000 soldaten rondom Oekraïne verzameld. Een aantal dat je niet zo maar even verplaatst, terwijl de Russen ook schimmig blijven over hoeveel troepen ze in totaal zullen terugtrekken. Zo gaat de Russische oefening met tientallen marineschepen in de Zwarte Zee, aan de zuidgrens met Oekraïne, gewoon door.

"Het lijkt een politieke wending, maar voorlopig geldt: eerst zien dan geloven", zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael. "Materieel verplaatsen van zulke grote eenheden met pantservoertuigen, dat duurt wel even. Het gaat om honderden, misschien wel duizenden voertuigen. Een gigantische klus die dagen in beslag neemt."

Dan is er nog de vrees dat de Russen bluffen. En dat heeft alles te maken met een besluit die de Doema, het Russische parlement, gisteren aannam. Daarin verzocht het parlement president Vladimir Poetin om de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk (waar sinds 2014 gevochten wordt) te erkennen als onafhankelijke 'volksrepublieken'.

'Verwarrend signaal'

"Een verwarrend signaal", zegt Wijninga. "Aan de ene kant biedt Rusland een opening met de toezegging van het terugtrekken van troepen. Maar aan de andere kant lijken de eisen wat betreft de Oost-Oekraïnse regio's opgeschroefd."

"Het risico op conflict is met zoveel troepen aan de grens nog altijd heel groot."

Daar gaat volgens hem ook een serieuze dreiging vanuit. "Als Poetin akkoord gaat met het verzoek van de Doema, kan Oekraïne hier heel fel op reageren. Misschien wel gewapend. Dat is weliswaar pessimistisch en speculatief, maar het risico op conflict is met zoveel troepen aan de grens nog altijd heel groot."

Mocht Poetin zijn handtekening zetten, zou volgens Zandee een nieuwe hoofdstuk aanbreken in het conflict. "Dan zal het Westen moeten reageren en misschien wel onderling verdeeld raken over hoe. Poetin heeft nog veel kaarten in handen."

Lees meer over
NAVOOorlog in OekraïneMilitaire basisDefensieRuslandOekraïneVerenigde Staten