Russische inval Oekraïne blijft volgens Biden 'zeer goed mogelijk'
De Amerikaanse president Joe Biden wil 'diplomatie elke kans geven' in het conflict met Oekraïne maar stelt ook dat een Russische inval in Oekraïne 'zeer goed mogelijk blijft'. De Russische EU-ambassadeur ontkent dat juist. Intussen neemt Europa voorzorgsmaatregelen in het geval Rusland de gastoevoer stopt.
Joe Biden deed zijn uitspraak gisteren in een korte toespraak waarin hij zich niet alleen tot het Amerikaanse maar ook tot het Russische volk richtte.
Die toespraak kwam niet lang nadat de Russische president Vladimir Poetin zei 'open te staan voor diplomatie'. Ook zei Poetin dat de eerste troepen terug naar hun kazernes worden gestuurd omdat zij klaar zijn met oefenen.
'Nog 150.000 militairen'
Biden benadrukte dat de Amerikanen nog geen bevestiging hebben dat de Russen zijn begonnen hun enorme troepenmacht aan de Oekraïense grens af te bouwen. Wel noemde Biden de aangekondigde terugtrekking 'positief'.
Maar een Russische invasie blijft absoluut mogelijk, vertelde de president. Meer dan 150.000 militairen zouden volgens de Amerikaan nog in een 'bedreigende positie' bij de Oekraïense grenzen zijn.
'Oorlogen beginnen zelden op een woensdag'
De Russische EU-ambassadeur Vladimir Tsjistsjov weerspreekt de waarschuwingen van de VS. "Wat Rusland betreft, kan ik u verzekeren dat er deze woensdag geen aanval zal plaatsvinden.
Er zal de komende week ook geen escalatie zijn, noch in de week daarna, of in de komende maand", vertelde Tsjistsjov woensdag aan de Duitse krant Die Welt. Hij voegde eraan toe: "Oorlogen in Europa beginnen zelden op een woensdag."
Strafmaatregelen
Mochten de Russen Oekraïne toch binnenvallen, dan staan de sancties klaar, herhaalde Biden eerdere waarschuwingen. De strafmaatregelen zullen volgens de Amerikaanse president 'een zware last zijn' voor Russische financiële instellingen en industrie.
Ook zal de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland dan niet in bedrijf worden gesteld, zei de president.
In zijn toespraak richtte hij zich ook tot het Russische volk: "Burgers van Rusland, jullie zijn niet onze vijand". Hij verzekerde de Russen dat de Verenigde Staten en de westerse militaire alliantie NAVO geen bedreiging vormen. En ook Oekraïne bedreigt Rusland niet, stelde de president.
Russisch gas
Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen meldde intussen dat Europa 'uitgebreide voorzorgsmaatregelen' heeft genomen voor het geval Rusland overgaat tot een plotselinge stopzetting van gasleveringen.
Zo heeft de Commissie de afgelopen maanden gesproken met grote exporteurs van vloeibaar aardgas, zoals de Verenigde Staten, Qatar en Egypte, om hun leveringen aan Europa te vergroten. Ook zijn onderhandelingen gevoerd met belangrijke importeurs van vloeibaar aardgas, zoals Japan en Zuid-Korea, om hun eigen orders ter beschikking te stellen aan de EU, vertelde Von der Leyen.
De EU is sterk afhankelijk van Russisch gas. Momenteel vertrouwt de EU voor iets minder dan een kwart van haar energiebehoefte op gas. En 90 procent van de gasvoorziening van het blok komt volgens Von der Leyen momenteel uit Rusland. Zo'n 40 procent van de import wordt geleverd door het Russische bedrijf Gazprom.
'Snelle vergelding in vorm van sancties'
Een leveringsbeperking door Rusland, bijvoorbeeld als vergelding voor sancties die het Westen het land zou kunnen opleggen bij agressie tegen Oekraïne, zou Europa dan ook hard kunnen treffen.
Verder dreigde Von der Leyen in het geval van militaire agressie tegen Oekraïne opnieuw met snelle vergelding in de vorm van sancties. "We hebben hard gewerkt om binnen enkele dagen met onze partners een gezamenlijk antwoord te kunnen geven", zei zij daarover.