'Ze vermoorden ons'

Snezhana zit al vier dagen in een schuilkelder terwijl de oorlog over Oekraïne raast

Door Frances Brisam··Aangepast:
© Snezhana ValerievnaSnezhana zit al vier dagen in een schuilkelder terwijl de oorlog over Oekraïne raast
RTL

Snezhana Valerievna zag op donderdagochtend 24 februari haar onbezorgde leven in één klap veranderen. De 34-jarige Oekraïense uit Charkov werd om vier uur ’s nachts wakker. Ze voelde haar huis trillen, uit het raam zag ze rookpluimen. Nu zit Snezhana al vier dagen met haar 7-jarige zoon, haar man, haar kat Tomic en haar hond Kojsja in een schuilkelder. "Ze vermoorden ons allemaal."

In het dagelijks leven legt Snezhana tarotkaarten. Ze trekt daarmee duizenden volgers op Instagram. Op het platform doet ze verslag van wat haar en haar familie overkomt.

Waar het de afgelopen dagen in vergelijking met Kiev relatief rustig was in Charkov, was het zondag onrustig in de stad. Charkov ligt in het oosten van Oekraïne, vlak bij de grens met Rusland.

'Ze sparen niemand' 

Vanuit de schuilplaats vertelt Snezhana haar verhaal. Via Whatsapp beschrijft ze de situatie. "Ik ben bang. Ik wil niet vechten. Ik wil vrede", zegt ze. "Ze vermoorden ons allemaal. Ze sparen niemand."

Snezhana woont met haar gezin in Saltivka, een wijk in het noordoosten van Charkov. Met zeventien anderen, die ze niet kent, zit ze in een kelder van een buurman.

Wie denkt aan een schuilkelder ziet misschien een betonnen, donkere ruimte voor zich. Maar de plek waar Snezhana met haar gezin zit is dat totaal niet. Er staan meubels en het is ruim.

Verder wil Snezhana niet veel over haar schuilplek vertellen. Ze zegt het niet, maar ze is duidelijk op haar hoede.

Chris vluchtte met gezin naar schuilkelder bij Kiev: 'Ik zei direct dat we moesten gaan'
Lees ook

Chris vluchtte met gezin naar schuilkelder bij Kiev: 'Ik zei direct dat we moesten gaan'

Snezhana, haar zoon en haar man in de schuilkelder.© Snezhana Valerievna
Snezhana, haar zoon en haar man in de schuilkelder.

Op beelden die Snezhana deelt is te zien dat het rustig is in de schuilkelder. Mensen eten wat, of zitten op hun telefoon. Kinderen worden voorgelezen, om hun af te leiden van wat er boven de grond gebeurt. Want behalve de zachte stem die een sprookje vertelt, is gedreun te horen. "Het zijn de bommen."

Weg wilde het gezin niet. Duizenden landgenoten zagen ze vertrekken, naar buurlanden of een plek in Oekraïne waar het misschien wel veilig is. Snezhana blijft in Charkov: "Want dit is thuis."

Dat geldt ook voor haar echtgenoot. Voor mannen tussen de 18 en 60 jaar geldt in Oekraïne een dienstplicht. Maar haar man heeft gezondheidsproblemen, waardoor hij daar niet voor in aanmerking komt. 

"Daar ben ik blij om", appt Snezhana in het Engels. "Ik hou van mijn man. Ik ben de strijders die wel de kracht en gezondheid hebben om ons te beschermen dankbaar."

'Alles is kapot'

In een video van de Instagrammer, is te zien hoe angstig ze is. Terwijl ze huilt en schichtig om haar heen kijkt, vertelt ze haar volgers dat ze 'niet naar buiten kan'. "Er wordt geschoten. Alles is kapotgemaakt. Maar we blijven volhouden. Ik weet dat het goed komt."

Afwachten, meer kan de groep mensen in de kelder eigenlijk niet doen. Ze kunnen alleen maar hopen dat de oorlog die over hun hoofden raast snel voorbij gaat. Snezhana vindt kracht in haar tarotkaarten.

"Ik heb hier beneden al twee keer kaarten gelegd. Ze vertellen me dat Oekraïne de oorlog gaat winnen. Maar het heeft tijd nodig. Nu meer dan ooit geloof ik in wat de kaarten mij zeggen."

En dus blijft ze in de kelder, wachtend op vrede.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneLink in bio