Poetin zet nucleaire wapens op scherp: 'Kans klein dat hij ze gebruikt'
De Russische president Poetin heeft opgeroepen om nucleaire 'afschrikkingsmiddelen' op scherp te zetten. Een deel van de 7.000 nucleaire wapens wordt paraat gemaakt. "De bommenwerpers staan in grotere mate klaar voor vertrek", zegt defensiespecialist Dick Zandee. Maar de kans dat deze wapens ook écht worden gebruikt, lijkt klein.
Poetin komt met deze oproep omdat hij vindt dat westerse landen 'onvriendelijke' stappen hebben gezet en 'agressieve verklaringen hebben gegeven' sinds de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij zei daar eerder vandaag dit over:
Hoe moeten we de dreigementen zien?
Hoe moeten we deze dreigementen zien? Dick Zandee is defensiespecialist bij het Clingendael Instituut: "Dit betekent dat de piloten van de bommenwerpers gereed worden gemaakt om te vertrekken en dat er meer bemanning wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld de intercontinentale raketten op het land."
Rusland heeft ook mobiele rakketten. "Die kunnen worden uitgereden, maar ze worden wel verborgen gehouden voor de vijand. En tenslotte zijn er de onderzeeboten die allerlei tochten kunnen gaan maken."
Grootste kernmacht ter wereld
Rusland is de grootste kernmacht ter wereld. De wapens zijn er vooral om de grootste vijand, de Verenigde Staten, af te schrikken. "Ook vandaag de dag is de VS de grootste vijand. Rusland wil niet dat de VS zich met Oekraïne bemoeit en daarom wordt dit afschrikkingsmiddel ingebracht."
Het afvuren is vrij eenvoudig. Niet door een rode knop in te drukken, maar door combinaties van getallen (codes) met elkaar te delen. "Vanuit het Kremlin moet daar wel toestemming voor geven."
Poetin maakt zich zorgen over de extra wapenleveranties aan Oekraïne en vreest wellicht verdergaande betrokkenheid van de Verenigde Staten, zegt Zandee. "Er zijn pleidooien voor meer militaire hulp uit diverse westerse landen. We zitten nog maar in dag vier, en het succes van de Russische strijdkrachten blijft vooralsnog uit. Het zit echt tegen, in Kiev en in het Oosten ook."
Charkov lukt niet
De Russen vielen vandaag Charkov binnen, maar de inname van die stad lijkt ook te mislukken. Zandee: "Het dreigt dus een langdurig scenario te worden. Het zou ook kunnen dat de weerstand toeneemt onder de Russische militaire leiding. Poetin heeft succes nodig en wordt na vier dagen keiharde gevechten al een beetje een kat in het nauw."
Dit dreigement is gericht op de Amerikanen, zegt Zandee. Dat Poetin de wapens écht gaat gebruiken is onwaarschijnlijk, denkt hij, maar: "Het kan dat als de inname niet snel lukt, je dan een scenario krijgt in Kiev met eindeloze bombardementen. Dat is realistischer."