Belangrijke stad

Burgemeester: Cherson ingenomen door de Russen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBurgemeester: Cherson ingenomen door de Russen
RTL

Russische troepen hebben de strategisch belangrijke stad Cherson ingenomen. Dat heeft burgemeester Igor Kolykhaev van Cherson bevestigd. Het is de eerste grote stad in Oekraïne die is gevallen.

"Er is hier geen Oekraïens leger meer", zei Kolykhaev tegen een correspondent van The New York Times. Cherson heeft 285.000 inwoners en ligt aan de rivier de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee.

Rusland claimde al bijna een etmaal eerder Cherson geheel te hebben heroverd, maar die claim werd gisteren nog door zowel de VS als de gouverneur van de regio weersproken.

Cherson is de eerste grote regionale hoofdstad die de Russen sinds de invasie vorige week begon in handen hebben gekregen. De stad heeft 280.000 inwoners. Bij de hevige gevechten om de stad zijn tientallen doden en gewonden gevallen.

Binnen blijven

De Russen hadden de haven van de stad eerder deze week geblokkeerd en het treinstation ingenomen. Nu is ook het gemeentehuis bezet. De burgemeester vraagt bewoners om 's avonds en 's nachts niet naar buiten te gaan. Alleen wagens met voedsel en medicijnen mogen - stapvoets - de stad binnenrijden.

Verder wordt er hevig gevochten in het oostelijke Charkov en de zuidelijke stad Marioepol.

Lees meer over
Oorlog in OekraïneRuslandOekraïne